Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrh ponude sportskih limuzina

BMW M5 koncept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 'slučajnog' curenja fotki novog BMW M5 na internetu, BMW je odlučio baciti ručnik i objaviti službene podatke o novom M5 konceptu.

Prije gotovo 25 godina svijet je ugledao prvu pravu sportsku luksuznu limuzinu, pravog 'vuka u poslovnom ruhu'. Automobil koji je nudio vozno iskustvo luskuzne limuzine i upravljačke karakteristike visoko-performansnog sportskog automobila bilo je moguće opisati jednom jedinom, jedinstvenom modelskom oznakom – BMW M5.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procurile nove fotke hibridnog ljepotana iz Lexusa Slika nije dostupna Ferrari Celeritas Barchetta koncept

Prva generacija BMW M5 pojavila se 1984. godine čime je BMW GmbH postavio temelje za potpuno novu kategoriju vozila. BMW M5 bio je prvi automobil svoje vrste koji je nudio gotovo trkaće performanse u limuzinskoj karoserijskoj izvedbi koji se bez problema i/ili ustupaka mogao koristiti za svakodnevnu gradsku vožnju.

Ovaj, tada jedinstveni, koncept prerastao je u nevjerojatnu globalnu uspješnicu, a BMW GmbH danas ponovno privlači pažnju javnosti petom generacijom sportske luksuzne limuzine s četvera vrata.

Što se tiče vanjskog izgleda automobila novi M5 koncept izgleda fenomenalno, kao i do sada. Prednja maska specijalno je dizajnirana za BMW M5 koncept, a njezin izgled značajno doprinosi kako sportskom izgledu automobila tako i dinamičkom potencijalu, što naglašavaju opet ciljano projektirani crni saćasti usisnici zraka.

Obratite pažnju na velike usisnike zraka koji omogućavaju dotok hladnog zraka motoru i prednjim kočnicama, zatim aerodinamičke elemente poput diskretnog spojlera na poklopcu prtljažnika i stražnji difuzor ugrađen u stražnji branik.

Gledajući s boka, novi BMW M5 koncept jednako održava beskompromisan sportski karakter svojim masivnim alu felgama. Specifične M alu felge od 20 inča obučene su u pneumatike dimenzija 265/35 ZR20. Škrge na bokovima su uokvirene visoko-kvalitetnim kromom i vodoravno podijeljene kromiranom prugom koja osim indikatora za skretanje udomljuje i M logo.

Integrirani difuzor na donjem dijelu stražnjeg kraja završava priču o ciljanom protoku zraka, a još jedno obilježje karakteristično za M automobile su dva para ispušnih cijevi, široko razmaknute s obje strane difuzora i okružene aerodinamički oblikovanim detaljima.

Diskretni stražnji spojler na poklopcu prtljažnika optimizira aerodinamičke karakteristike i osigurava dodatnu potisnu silu pri većim brzinama što također pozitivno utječe na razinu upravljivosti.

BMW M5 koncept svoje trkaće aspiracije i visoko-performansne karakteristike ne duguje samo vanjskim elementima već i specifičnom M podvozju i ovjesu. Pod poklopcem motora sjedi novi V8 s dva turbo punjača koji utjelovljuje načela tehnološkog napretka definirana BMW-ovom strategijom 'Efficient Dynamics'.

U usporedbi s četvrtom generacijom BWM M5 automobila i pripadajuće mu jedinice, novo razvijeni motor može se pohvaliti značajnim povećanjem izlazne snage i istovremenim smanjenjem potrošnje i emisije štetnih plinova za najmanje 25 posto.

8-cilindrični agregat koji pogoni novi BMW M5 koncept snagu prenosi na stražnje kotače putem 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke. Ovakav sustav prijenosa posebno prilagođen za performanse novog V8 motora nudi iznimno brze promjene brzine, precizan odabir brzine i visok stupanj učinkovitosti.

Kombinacija novog motora i M Drivelogica dodatno je oplemenjena s Auto Start Stop funkcijom. Pri zaustavljanju na križanjima ili u gužvi na cesti, visoko-performansni motor privremeno se gasi čime se izbjegava nepotrebno trošenje goriva. Za nastavak vožnje dovoljno je ukloniti nogu s kočnice i V8 se trenutačno ponovno pali.

Očekivana snaga ovog motora, u odnosu na BMW X6 M iz kojeg je posuđen, povečana je za cca. 5% pa se predpostavlja da će iznositi pozamašnih 578 KS.

Iskustvo stečeno godinama sudjelovanja u auto-moto sportu i opsežna testiranja na Nurburgringu omogućila su inženjerima M odjela da razviju i prilagode ekskluzivan M ovjes, ali i iznimno učinkovite kočnice koje pouzdano rade i nakon dugotrajnijeg izlaganja velikim opterećenjima.

Aktivni M diferencijal maksimalno povećava prianjivost na površinu u prolasku kroz zavoje ciljanim prilagođavanjem raspodjele momenta na lijevi i desni pogonski kotač što se odvija izuzetno precizno i brzo.

Ova karakteristika sprečava proklizavanje kotača čak i na skliskim kolnicima te u slučaju različitog koeficijenta trenja kod lijevog i desnog kotača u uskim zavojima ili tijekom nagle promjene trake.

Ovo je BMW M5 koncept, ali i vjerojatno potpuno gotova varijanta novog M5 modela. Ostaje nam vidjeti točne specifikacije motora te se nadamo da će automobil biti na cesti što prije. Za nas je ovo vrh vrhova u kategoriji limuzina s performansama pravog trkaćeg bolida! 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene