Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utrke slot autića kakve niste vidjeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finci su poznati po svom 'strastvenom' odnosu prema automobilima i utrkama ali nismo znali da su ludi i za 'slot' autićima.

Na internetu se pojavio video klip sa ekipom iz Finske koji uživaju u utrkama takozvanih slot automobila. To ne bi bilo ništa čudno da autići ne jure 200 km/h! Ovisno o kategoriji, motori se vrte sve do 300.000 okretaja u minuti. Na stranici www.autorataharrastajat.fi nalazi se klub auto entuzijasta koji uživaju u ovakvim utrkama.

Natjecanja su podijelili u dvije glavne klase: 'Slot Cars' i 'Slot Car Drag'

U Slot Cars klasi staze su obično drvene ili plastične, sa 4 do 8 traka, duljine 20 do 60 metara. Rub staze podignut je 2 do 10 centimetara a broj zavoja je neograničen. Sve je spojeno sa kompjuterom i senzorima koji mjere brzine i krugove svakog pojedinog automobila.

Automobili su podijeljeni u dvije kategorije: slabija Touring i jača GT. Potonji razvijaju maksimalnu brzinu do 160 km/h a ubrzanje do 100 km/h traje nevjerojatnih 0,3 sekunde. Na njihovom forumu možete pronači polovne automobile već za cca. 100 eura dok za novi paket treba izdvojiti oko 300 eura.

U klasi 'Slot Car Drag' autići se utrkuju po ravnoj stazi (nešto kao Street Race). Njihova staza je ravna šnita od 16,72 metra. Podjeljeni su u dvije kategorije: Stock i Funny Car / Top Fuel.

Stock automobilima treba oko 1,4 sekunde da prođu stazu uz izlaznu brzinu od 55 km/h. Top Fuel automobili, koji imaju posebno tunirane motore, stazu pređu za 0,4 sekunde uz izlaznu brzinu od preko 200 km/h. Stvarno brzo!

Dosta o brojkama. Pokrenite video i pogledajte lude Fince (ako stignete išta vidjeti)!
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene