Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INSIDER

U Sloveniju stiže velika investicija - Dobavljač dijelova za gotovo sve automobile koje vozite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blisko susjedstvo dolazi nam velika Magna, najveći dobavljač dijelova za gotovo sve automobile koje vozite. Najavljeni su veliki projekti, koji bi trebali rezultirati i tvornicom automobila.

Kanadski proizvođač autodijelova Magna International širi svoje pogone, a novo proizvodno postrojenje stiže u okolicu Maribora. Veliku vijest potvrdili su dobivanjem zelenog svjetla od slovenske Agencije za zaštitu okoliša za početak izgradnje tvornice boje, što predstavlja tek prvu u nizu investicija, ukupno vrijednih čak 1,24 milijarde eura.

Slovenska Agencija za zaštitu okoliša odobrila je projekt nakon što je dobila obećanje Magne o pridržavanju svih tehničkih regulativa te zaštiti prirodnih resursa i zraka na lokalnom području. To se u konačnici pokazalo jednim od ključnih faktora dolaska Kanađana, koji su bili spremni povući se iz projekta u slučaju prolongiranja odluke i graditi tvornicu u nekoj drugoj europskoj zemlji, uključujući i Hrvatsku.

Treći po redu najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova za početak će ponuditi novih 400 radnih mjesta, a daljnji planovi donijet će čak 6.000 novih radnih mjesta. Nastavak i širenje proizvodnih procesa u susjednoj nam državi u bližoj budućnosti uključivat će i tvornicu automobila s kapacitetom proizvodnje 100.000 do 200.000 vozila godišnje. Kada se ostvare sve najavljene faze, bit će to jedna od najvećih investicija u Sloveniji uopće. Velika je to stvar za Sloveniju koja izvozi 70% proizvedene robe, pogotovo ako pri tome znamo kako Renault već dugi niz godina ima tvornicu Revoz u Novom Mestu. Dok s druge strane brojni drugi proizvođači automobila dobavljaju dijelove i elemente iz domaćih, manje poznatih tvrtki. Stoga ne čudi kako velikoj izvoznoj kvoti u Sloveniji poprilično doprinosi grana industrije usko povezana s automobilima.

Inače, Magna International opskrbljuje dijelovima redom najveće automobilske proizvođače (Toyota, VW, GM, BMW, Ford), dok primjerice u Austriji, točnije u Grazu dio grupacije Magna Steyr proizvodi brojne automobilske modele poput BMW-ove serije 5 i Mercedesove G-klase, a uskoro će i nadolazeći Jaguar E-Pace, kao i električni i-Pace. Velika kanadska grupacija zapošljava čak 161.000 djelatnika u 29 zemalja, nažalost ne možemo reći da je i Hrvatska među njima.
 

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene