Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajna Phelpsove olimpijske nepobjedivosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon osvojenih 8 zlatnih plivačkih medalja u Pekingu, postalo je jasno da briljantni Amerikanac Michael Phelps ima određene fizičke i psihičke prednosti u odnosu na konkurenciju, koje su ga učinile tako dominantnim.

U Pekingu je Phelps osvojio zlatne medalje na 400 mješovito, 200 slobodno, 200 leptir, 200 mješovito, 100 leptir, te u štafetama 4x100 slobodno, 4x200 slobodno, te 4x100 mješovito, te je sudjelovao u rušenju sedam svjetskih rekorda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Phelps: ''Ovo će biti najbolje igre u povijesti!'' Slika nije dostupna Michael Phelps na Olimpijskima u osam disciplina

Phelps ima tijelo koje je idealno za plivanje, visok je 193cm i težak 91 kg. Ima dugački tanki torzo, a raspon ruku mu je velikih 201 cm. S obzirom na visinu ima relativno kratke noge što smanjuje otpor vode. No, zato ima ogromna stopala, broj 50. Također, ima vrlo gipke gležnjeve, poput balerine, što uz ogromna stopala stvara učinak kao da pliva sa perajama.

Svakog dana Phelps konzumira oko 12 tisuća kalorija, odnosno oko šest puta više od prosječnog odraslog muškarca.

>> Povijesni olimpijski uspjeh: Osma zlatna za Phelpsa!

Rođen je 30. lipnja 1985. u Baltimoreu i zbog toga nosi nadimak "baltimorski metak". Od 2004. do 2008. pohađao je Sveučilište Michigan u Ann Arboru, studirajući sportski marketing i menadžment.

Tijekom čitave karijere trener mu je legendarni Bob Bowman.

U djetinjstvu mu je dijagnosticiran poremećaj koncentracije i hiperaktivnost, a počeo je plivati kad mu je bilo sedam godina, dijelom zbog toga da bi se riješio problema hiperaktivnosti, a dijelom i zbog toga jer su se njegove starije sestre bavile plivanjem. Phelpsov otac Fred bio je policajac, a njegova majka je školska učiteljica. Roditelji su se razveli kad mu je bilo sedam godina, a njegova starija setra Whitney, kaže priča, počela se baviti plivanjem kako bi pobjegla od roditeljskih svađa.

Kad mu je bilo 11 godina pratio je svoju sestru Whitney na američkim kvalifikacijama za OI 1996. u Atlanti. Whitney je bila šesta na 200m leptir i nije izborila odlazak na OI, a čitava obitelj plakala je na tribinama. Nakon toga Whitney su zadesile brojne ozljede, te je okončala plivačku karijeru.

Phelps je prvi put na OI nastupio 2000. u Sydneyju, kad mu je bilo 15 godina i time je postao najmlađi američki plivač na OI u 68 godina. Bio je peti na 200m leptir. Ubrzo nakon toga postao je najmlađi plivač koji je oborio svjetski rekord (1:54.92 na 200m leptir).

Voli slušati "hip hop" i "rap" muziku, a jedan od omiljenih izvođača mu je američki "rapper" Young Jeezy. Od svog "MP-3 playera" odvaja se samo kad je u vodi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene