Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povijesni olimpijski uspjeh: Osma zlatna za Phelpsa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekord Marka Spitza koji je u Munchenu 1972. godine osvojio sedam zlatnih medalja konačno je srušen, nakon 36 godina! Američki plivač Michael Phelps osvojio je i osmu zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Pekingu, kao dio američke štafete.

Posljednjeg dana plivačkih nadmetanja u National Aquatics Centru Phelps je osvojio zlato u utrci štafeta 4 x 100 metara mješovito. Amerikanci su slavili s novim svjetskim rekordom 3:29.34 ispred drugoplasirane štafete Australije i trećeplasiranih Japanaca.

Phelps je u Pekingu osvojio zlatne medalje na 400 mješovito, 200 slobodno, 200 delfin, 200 mješovito, 100 delfin, te u štafetama 4x100 slobodno, 4x200 slobodno, te 4x100 mješovito.

"Nema riječi kojima bih opisao osjećaje. Štafete su mi omogućile da ostvarim svoj san i moji momčadski kolege doista su bili fantastični. To je dokaz momčadskog duha koji vlada u našoj reprezentaciji", izjavio je Phepls.

"Sanjao sam o mnogo stvari, zapisao si mnogo ciljeva i ovo je bio najveći san koji sam ikada htio ostvariti", dodao je.

Phelpsov uspjeh na ovim Igrama izazvao je veliku pozornost kod njegovih sunarodnjaka koji su njegove utrke mogli gledati na velikim ekranima na baseball utakmicama. Phelps sada kaže da želi na temelju ovog uspjeha stvoriti neodoljivu privlačnost plivanja.

"Ne želim da ovaj sport bude nešto što je popularno svake četiri godine. Mi dobijemo pozornost svake četiri godine, ali između toga nema toliko medijske pažnje koliko bi ja htio da bude", dodao je, istaknuvši kako plivači treniraju svaki dan i da nemaju prekida sezone. "Želim da ljudi sudjeluju u ovom sportu i da budu svjesni što radimo", rekao je Phelps.

Osmom zlatnom medaljom osvojenom u Pekingu Phelps je povećao broj zlatnih olimpijskih odličja na čak 14 što je apsolutno najviše u povijesti olimpijskih igara. Amerikanac iz Baltimorea ukupno je osvojio 16 medalja, od čega 14 zlata i dvije bronce. Više medalja ima samo sovjetska gimnastičarka Larissa Latinina, koja je osvojila ukupno 18 olimpijskih odličja, od čega devet zlatnih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene