Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plivanje: Slavlje Bernarda i Kitajime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak najbolji plivač današnjice Michael Phelps, koji je već osvojio pet zlatnih medalja na OI u Pekingu, po prvi puta nije bio u prvom planu. Ovo je bio dan kad nije plivao niti jedno finale, pa su i drugi plivači i plivačice mogli doći do zaslužene medijske pažnje. Pala su još dva svjetska rekorda, i to u ženskoj konkurenciji - na 200m leptir te u štafeti 4x200m slobodno. Dosad je u Pekingu oboreno 18 svjetskih rekorda u plivanju.

Najviše je pažnje privuklo muško finale na 100m slobodno, u kojem se očekivao dvoboj svjetskih rekordera Francuza Alaina Bernarda i Australca Eamona Sullivana.

Pročitajte i ovo Nikola Miljenić - 4 Glavni cilj Najbolji hrvatski plivač želi na Olimpijske igre: Nakon povijesnog rezultata nastavlja se borba za Pariz Slika nije dostupna Sullivan: Sreća i pogreške suparnika omogućile su Phelpsu da osvoji osam zlata

Sullivan je prije tri dana, kao prva izmjena u štafeti 4x100 slobodno, preoteo svjetski rekord Bernardu. Onda je jučer u prvoj polufinalnoj utrci Bernard plivao 47.20 sekundi, te je za četiri stotinke poboljšao svjetski rekord, kojeg mu je preoteo Sullivan. No, u drugoj polufinalnoj utrci Sullivan je ponovno postao vlasnik svjetskog rekorda, plivajući 47.05 sekundi.

U finalu nije pao svjetski rekord, no bila je to izjednačena utrka do zadnjih centimetara. Na kraju je slavio Alain Bernard sa 47.21 sekundi, i tako je Francuska osvojila prvo olimpijsko zlato na 100m slobodno.

Sjetskom rekorderu Eamonu Sullivanu pripalo je srebro (47.32), a broncu su podijelili Amerikanac Jason Lezak (heroj štafete 4x100 slobodno) i Brazilac Cesar Cielo Filho, koji su plivali 47.67 sekundi.

Trostruki olimpijski pobjednik 30-godišnji Nizozemac Pieter van den Hoogenband, koji je u Sydneyju i Ateni bio zlatni na 100m slobodno, završio je na petom mjestu.

"Ovo je najljepši dan u mom životu. Izgubio sam svjetski rekord, ali sam postao olimpijski prvak, a to traje četiri godine", izjavio je Alain Bernard.

Na 200m prsno zlato je osvojio 25-godišnji Japanac Kosuke Kitajima s rezultatom 2:07.64, što je novi olimpijski rekord. To mu je drugo zlato na Igrama u Pekingu, jer je prije toga bio najrži na 100m prsno i pritom srušio svjetski rekord.

Tako je Kitajima postao najbolji plivač u prsnoj disciplini u povijesti olimpijskih igara, i prvi je koji je osvojio duplu krunu u prsnoj tehnici na dvjema uzastopnim Igrama, jer i u Ateni bio zlatni na 100 i 200m prsno

Srebro je pripalo Australcu Brentonu Rickardu (2:08.88), a bronca Francuzu Huguesu Duboscqu (2:08.94).

Četvrtak je bio vrlo uspješan dan i za domaćine OI, osvojili su jedno zlato i dva srebra. Iznenađenje je priredila 19-godišnja Liu Zige koja je osvojila zlato na 200m leptir u vremenu novog svjetskog rekorda 2:04.18, koje je za jednu sekundu i 22 stotinke bolje od starog rekorda. To je ujedno prvo plivačko zlato za Kinu na OI u Pekingu. Kineski uspjeh upotpunila je Jiao Liuyang, koja je osvojila srebro.

Dosadašnja svjetska rekorderka Australka Jessicah Schipper morala se zadovoljiti broncom.

Šlag na tortu dodala je australska ženska štafeta na 4x200m slobodno, koja osvojila zlato u vremenu novog svjetskog rekorda - 7:44.31, što je za čak pet sekundi i 78 stotinki bolje od starog rekorda kojeg su prošle godine na SP postavile Amerikanke.

Australska štafeta plivala je u sastavu Stephanie Rice, Bronte Barratt, Kylie Palmer i Linda MacKenzie. Također, to je bilo treće zlato za Stephanie Rice na Igrama u Pekingu, prije toga bila je najbrža 200m i 400m mješovito.

Srebro su uzele Kineskinje (7:45.93), a broncu Amerikanke (7:46.33). Sve tri štafete su bile brže od bivšeg svjetskog rekorda.

Ako se pitate što je danas radio Michael Phelps, on je plivao u polufinalu na 200m mješovito, te je lakoćom ušao u finale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene