Inspiracija umjetnicima

Tko je uzeo Tamaru? Kamo putuje Milena? Otkrili smo i to!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Žene su oduvijek bile najveća inspiracija umjetnicima, pa tako i glazbenicima. Gotovo da nema ženskog imena koje barem jednom nije opjevano u pjesmi.

Upita li vas netko koje vam žensko ime iz hrvatske diskografije prvo pada na pamet, mnogi će se prisjetiti ovih stihova: 'Rano jutro pola šest, svakog dana putuje, moja Milena'.

Pogledaj i ovo Nives Celzijus "Baca li samo meni...?" Zanosna Nives Celzijus uživala je u društvu našeg poznatog voditelja, kojeg je usporedila s Bradom Pittom!

I tako Milena putuje već godinama kroz naša sjećanja, baš kao i druge žene, čija su imena nadahnuti tekstopisci koristili u svojim hitovima. Jedan od najplodnijih autora, Rajko Dujmić, inspiraciju je uvijek tražio u svakodnevici.

Duge Kristinine noge u centru pažnje

'Svako ime u mojim pjesmama ima svoju priču. I dan danas žive ti akteri. Tonka na primjer. I Milena. Pa onda Zrinka, Bosiljka... Onda smo napravili Lorenu, to je sad često ime. Onda, Željku, pa Lidiju. Onda - 'O moja Sanja', to sam ja napravio kao zezanciju na osnovu svoje visine', otkrio je Rajko Dujmić.

'Mislim da je možda Ana najčešće. Imao sam je ja u 'Pada snijeg, Ana'. Svi smo imali neku Anu', rekao je Miroslav Rus.

I zaista. Ime Ana pojavljuje se u mnogim starim hitovima. No jednostavnom provjerom u fonoteci radijske postaje, glazbeni urednik Dalibor Petko brzo je došao do odgovora.

'Ivana, Marija i Jelena -imamo najviše pjesama upravo s tim imenima. Ivana mi se nekako čini da je najzastupljenije ime jer o Ivanama su pjevale i žene u svojim pjesmama. Puno se pjevalo o Mariji - od Divljih jagoda, Stavrosa, Shortyja, čak evo i Doris Dragović je pjevala 'Marija Magdalena'. Jedini hit koji se mogu sjetiti je 'Ana' od Srebrnih krila, koja su posebno živjela kad je Vlado Kalember oženio Anu. Onda se Ana još nije ni rodila kad je on pjevao o Ani i nagovijestio što ga možda čeka u budućnosti. I evo još uvijek je sreća njegova života, a ne tuga', rekao je Petko.

Ženska su imena obilježila hitove mnogih izvođača. Jole je opjevao Ninu, Magazin, kao i Oliver Dragojević, Manuelu, Prljavo kazalište Marinu, a Daleka obala Rozu. No, u tom se društvu ističe Boris Novković kojem egzotična imena nisu bila strana. Ajša, Elois, Dajana i Emily samo su neka od njih, no jedno je ime obilježilo čitavu generaciju. Koje? Pogledajte u prilogu InMagazina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene