bend morso

'Mi smo onaj tip benda koji su se našli kao frendovi - takvi želimo opstati'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Ma koliko to čudno zvučalo, Morso (tal. ugriz) nema nikakvog određenja za bend niti postoji u njemu neka prikrivena kodirana poruka. 'Nama je to samo ime, kao što se ti zoveš Zoran, a ja Ivan i nitko nas ne pita zašto je tomu tako. Tako je i Morso… Samo ime', kaže bubnjar Bojčić.

U periodu od albuma 'Izlog' Morso je odsvirao više od 100 koncerata te stvarao nove pjesme koje su objavljene u travnju 2013. na albumu 'Škare Krede Najlon' koji bend upravo koncertno promovira.

Pogledaj i ovo showbuzz Odlična stvar Pogledajte videospot! Pjesma koju slušate s guštom

Morso je pristao i na kratki intervju ususret RocOff festivala.

Big Strip Gorila ususret RockOff festivalu: 'Imamo bolji i drugačiji novi val!'

1. Bliži nam se novi projekt RockOff festival. Festival novog zvuka u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja otvara radijski, medijski i koncertni prostor mladim i artistički zanimljivim bendovima. Koja su Vaša razmišljanja o tom projektu i kako vam se čini ideja?

Pa super je da se radi pa je i ovaj projekt hvale vrijedan. Shvaćamo to kao jedan oblik zadrugarskog PR-a što je vrh. U svakom slučaju gledamo pozitivno na sve to skupa i nadamo se da je ovo prilika da našu mjuzu čuju i, što nam je još važnije, pogledaju uživo ljudi koji to do sada nisu. Odlično je kad se možeš posvetiti samo glazbi, a netko drugi odrađuje sve popratne marketinško organizacijske zavrzlame na koje inače potrošiš jako puno energije.

2. S obzirom na činjenicu da ste odabrani za sudjelovanje u ovako velikoj konkurenciji, na koji način se pripremate za što bolje predstavljanje javnosti i struci?

Pripreme su ništa drugačije nego što to imamo i prije svakog nastupa. Dakle pokušavamo s postojećim materijalom napraviti ajmo reći prirodnu playlistu. Budući da iza sebe imamo dva zvukovno, dosta različita albuma to nam je zaista zanimljiv zadatak. Nije lako u tridesetak minuta sve to ugurat plus novu stvar, ali svakako guštamo. To su slatke muke!

3. Recite nam nešto o svojoj pjesmi sa kojom će te nastupiti na festivalu, tko su autori, kako je nastala ideja pjesme, da li će te snimati spot?

Pa demo pjesme je zapravo nastao još prije 3 godine, kada smo radili našu zadnju ploču "Škare krede najlon", ali nekako se nije uspjela uklopiti u ostatak albuma pa je eto izvisila. Kada smo čuli za Rock off, odlučili smo poslati nju u obliku u kojem je tada bila snimljena. Naknadno smo ju još doradili ili možda bolje rečeno obradili. Autori pjesme smo mi, dakle Morso. Što se tiče autora spota to ti još ne znamo reći ali svakako da ćemo ga snimati.

4. Na koji način gledate današnju glazbenu scenu?

Hah, sad ovo je dosta konkretno pitanje, a mi smo band. Trebao bi ti svako od nas pojedinačno na to odgovoriti. Možemo reći da na današnju glazbenu scenu zapravo uopće ne gledamo. Čujemo i vidimo doslovno ono što nam netko baci u uho. Na sreću Matej snima i radi masu bandova pa eto tako nešto dopre do nas, ali uglavnom su nam uši orijentirane na nešto što dolazi izvan granica RH i samo zato se usudimo reći da u Hrvatskoj još nismo čuli band koji nas podsjeća na Morso. Ne želimo, niti ne možemo tvrditi da ne postoji ali eto naše uho još nije nabasalo na tako nešto.
Mislimo da u Hrvatskoj ima bandova i autora i koji zvuče dobro, jako dobro pa do odlično i koji ispred sebe imaju dug put. Nadamo se samo da će imati i nekog tko će ih znati usmjeravati jer je to jako jako važno.

5. Kakva atmosfera vlada unutar benda?

Hahahaha...kakva? Reklo bi se familijarna. Iako smo već ofucani, mislim kada gledamo na količinu godina koju smo proveli muzicirajući zajedno, jedna stvar koja se nikada ne mijenja kod nas je zapravo taj naš kolektiv. Može bit da će to ljudima zvučati patetično, ali oni koji nas poznaju znaju da smo nas sedam potpuno povezani. Mi smo onaj tip benda koji su se našli i spojili kao frendovi i kao takvi i želimo opstati. Jasno nam je da bi sam band možda bolje zvučao ili funkcionirao da se nešto promijeni, ali to ne želimo jer Morso je upravo ovo. Mnogi su se okupili isključivo s ciljem sviranja i stvaranja kvalitetne ili kvazikvaliteta mjuze. Nas je mjuza spojila i do sada nas još ništa nije razdvojilo. Mislim da je odgovor na ovo pitanje sasvim jednostavno, mi se volimo i kao stari bračni par ne možemo jedni bez drugih. Nemamo nikakve podjele, ni po godinama, ni po spolovima ni po religiji, ni po nacionalnosti.

6. Imate li tremu u oči nastupa u Tvornici, tim više što će vas pratiti oštro oko žirija?

NE. Barem ne za sad.

7. Koji su osnovni problemi u kojima se nalaze mladi bendovi današnjice?

To treba pitati mlade bandove. Mislimo da ne postoje problemi. Ako netko želi i hoće posvetiti se ovome onda će vjerojatno i uspjeti. Naravno ako to što stvara ima ikakve kvalitete. Problem je jedino u tome ako taj netko nema mogućnosti da se posveti samo tome već se mora doma osigurati egzistencija, eh onda može jedino povremeno sviruckati i tada najvjerojatnije neće ništa napraviti. Angažman je sve! Dakle ili spavaj na cesti i radi na tome da upiješ sa svojom mjuzom i vjeruj u to i samo u to, ili ćeš uvijek biti jednom nogom na u svakodnevnom poslu, a koji vikend u godini ćeš glumiti rock zvijezdu i s time se zadovoljiti. Simple as that.

8. Zbog čega volite glazbu?

Ne vjerujemo da itko može navesti razlog zašto. Jednostavno ju volimo. Veseli nas slušati zvukove, a možda nas još više zadovoljava proizvoditi ih.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene