Mladi bend

Big Strip Gorila ususret RockOff festivalu: 'Imamo bolji i drugačiji novi val!'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Bend Big Strip Gorila djeluje od ljeta 2011. godine kad snima svoj prvi EP koji u potpunosti samostalno distribuira. Dečki će nastupati i na nadolazećem RockOff festivalu.

Bend Big Strip Gorila se orijentira prema modernom rock-zvuku, a svoj žanr jednostavno naziva ‘zoo-rock’. Izdavanjem EP-a dolaze i prve ozbiljnije svirke te festivali poput međunarodnog Emergenza Festivala, Ferragosto Festivala, nastupa na MUF-u, Mars Moon-u u Slavonskome Brodu, a pozornicu su dijelili s mnogim poznatim regionalnim izvođačima poput Kawasaki 3P-a, Pips-a, Električnog Orgazma, Kandžije, Partibrejkersa, Gatuza i dr.

Pogledaj i ovo showbuzz ex yu rock Imali su sve: Seks, drogu, alkohol i jednu zagonetnu smrt

Sane ususret RockOff festivalu: 'Talenta stvarno imamo za izvoz'

2013. snimaju pjesmu imena „Negacija savršene priče“ koja je objavljena na prvoj hrvatskoj indie kompilaciji Croatije Records. Tim singlom uspijevaju upasti na najveće regionalno natjecanje demo bendova, na banjalučki Jelen Demofest, a zatim i na najveći hrvatski festival Terraneo 2013.

Dečki su odvojili malo vremena, a Mate Palestrina Mazić odgovarao je na pitanja i otkrio nam mnoge zanimljivosti.

1. Bliži nam se novi projekt RockOff festival. Festival novog zvuka u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja otvara radijski, medijski i koncertni prostor mladim i artistički zanimljivim bendovima. Koja su Vaša razmišljanja o tom projektu i kako vam se čini ideja?

Čini nam se da RockOff nudi nešto drugačije od ostalih festivala za mlade izvođače na kojima je naglasak uvijek bio na natjecanju između bendova, a samo je pobjednik profitirao od toga. Ideja medijske, radijske i koncertne podrške te "guranja" svih izvođača od strane HDS-a je odlična i to je ono što svakom novom izvođaču treba kako bi njabolje prezetirao svoju glazbu.

2. S obzirom na činjenicu da ste odabrani za sudjelovanje u ovako velikoj konkurenciji, na koji način se pripremate za što bolje predstavljanje javnosti i struci?

Prvo, prezadovoljni smo što smo "upali" u ovakvoj konkurenciji, još kada bacimo pogled na žirij koji je odabirao bendove - ne može bolje! Kako se pripremamo? Sviramo! Takve svirke te uvijek tjeraju da radiš više, tako i nas, radimo na probama i stalno nešto dogovaramo, pokušavamo.

3. Recite nam nešto o svojoj pjesmi sa kojom će te nastupiti na festivalu, tko su autori, kako je nastala ideja pjesme, da li će te snimati spot?

Autor glazbe je Mate Palestrina Mazić, a tekst je napisao Marko Jankek-Jenky. Prva snimka je nastala još 2012. na mojem mobitelu uz neki programčić preko kojeg su se mogle snimiti dvije trake zajedno. Međutim, Jenky, Mateo i ja tada nismo uspjeli odsvirati ništa više od te prvotne ideje pa smo je pospremili za neko bolje vrijeme. Nakon otprilike godinu i pol dana Jenky je napisao tekst, dovukao ga na probu, a Čanki je smislio predivnu bass dionicu koja je tada dala novi oblik, uklopila se u Mateove bubnjeve i zaokružila cijelu priču. Jenky kaže: "Dresden je ljubavna pjesma kojom je opisano nedostajanje voljene osobe i istodobno shvaćanje njene važnosti, a tekst je nastao u iščekivanju povratka spomenute osobe tokom njenog boravka u Dresdenu, zbog čega je kao naslov iskorišteno ime toga grada." Spot će biti gotov prije svirke u Tvornici, nećemo puno otkrivati, kada se snimi, javit ćemo!

4. Na koji način gledate današnju glazbenu scenu?

S oduševljenjem. Scena je jača nego ikad, bendovi pucaju na sve strane, klubova ima pregršt i svirat se može gdjegod. Izlaze kompilacije, bendovi se sve više podržavaju i osjećaj je kao da imamo neki novi, ali naravno, bolji i drugačiji novi val!

5. Kakva atmosfera vlada unutar benda?

Ugodna i radna. Imamo dvije svirke dogovorene prije Tvornice u Lici i Slavoniji, radimo na spotu, usviravamo novu stvar i pripremamo stare kako bi još bolje zvučale.

6. Imate li tremu uoći nastupa u Tvornici, tim više što će vas pratiti oštro oko žirija?

Trenutno ne. Trema dođe pred svirku i to je pozitvno jer nas usredotoči na vlastitu izvedbu. Biti će nam veoma drago što će nas takav žirij promatrati i sigurno ćemo dati sve od sebe da im pokažemo zašto ovo radimo.

7. Koji su osnovni problemi u kojima se nalaze mladi bendovi današnjice?

Ako krenemo o problemima, nećemo stat s ovim razgovorom. Danas bendovi imaju mnogo mogućnosti, ako su uporni i rade ono u što vjeruju, sigurno će se put jednom otvoriti. Uostalom, mi ovo radimo prvenstveno zbog sebe i u tome uživamo, to bi svima trebala biti najveća nagrada.

8. Zbog čega volite glazbu?

Kada se sjetiš prvih uspomena iz djetinjstva i vožnji sa starcima u autu pjevušeći sve pjesme od Beatlesa ne znajući ni trunke engleskog. Kada kreneš prema faksu i zvuk iz slušalica ubrza ritam hodanja i upotpuni slike iz tramvaja. Kada plešeš s trojicom drugara na stejdžu i uživaš u onome što stvarate, eto!

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene