Uskoro!

Libar ususret RockOff festivalu: 'Svi smo izmučeni, ali se ne damo'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Grupa LIbar već je dobro poznata domaćoj publici, a evo što nam pripremaju i na nadolazećem RockOff festivalu - sve nam je otkrio jedan od pjevača Nikola Čelan.

1. Bliži nam se novi projekt RockOff festival. Festival novog zvuka u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja otvara radijski, medijski i koncertni prostor mladim i artistički zanimljivim bendovima. Koja su Vaša razmišljanja o tom projektu i kako vam se čini ideja?

Pogledaj i ovo showbuzz Luda zabava POBJEDNICI Idući singl nosit će naziv 'Madonna'

Zadnji put je rock u Hrvata na nekoj vidljivoj nacionalnoj "mainstream" razini ozbiljno živio prije više od desetljeća, na festivalima poput Fiju Briju, Zagreb Gori pa i kroz nagradu Crni Mačak. Mnogi se od nas prisjećaju tih događaja kao odličnih, velikih rock tuluma s originalnim facama, definiranim stilom i svjetonazorom. U međuvremenu su globalna i domaća zbivanja urušila čitav idiom na račun neshvatljivih glazbenih i medijskih pojava i gibanja, što uvezenih što proizvedenih. Ideju ovako koncipiranog i podržanog rock festivala u tom smislu vidimo kao tračak svjetla na dnu tunela i nadu da je moguće iznova uspostaviti snažnu i utjecajnu scenu u Hrvatskoj i regiji.

Morso ususret RockOff festivala: 'Mi smo onaj tip benda koji su se našli i spojili kao frendovi i kao takvi i želimo opstati'

2. S obzirom na činjenicu da ste odabrani za sudjelovanje u ovako velikoj konkurenciji, na koji način se pripremate za što bolje predstavljanje javnosti i struci?

Veliku energiju i pažnju smo posvetili našoj pjesmi "Odrasli" koju je žiri prepoznao na natječaju. Snimka je gotova i puštena u eter, zadovoljni smo postignutim, a pogotovo nas pokreće činjenica da je riječ o opet novom i iznova eklektičkom putu kojim Libar kreće s ovom pjesmom. Konkretno, pjesma je rasterećena od vokalnih blokova, njih je nešto manje od onoga na što smo navikli sebe i publiku. Uhvatili smo se ponekih novih instrumenata, znatan je upliv elektronike i klupskih, plesnih ritmova, a stvar je sa svojih 140 bpm-a zasigurno je najbrža i najživlja od svih koje smo snimili.

3. Recite nam nešto o svojoj pjesmi sa kojom će te nastupiti na festivalu, tko su autori, kako je nastala ideja pjesme, da li će te snimati spot?

Autor teksta je Mario Alajbeg, koji potpisuje i glazbu uz gostujućeg kolegu Nikolu Džaju iz splitske grupe Space In Space. Nikola je odgovoran i za neke zahvate u aranžmanu kao što je to i Srđan Sekulović Skansi s kojim smo kao producentom već surađivali na prethodnom singlu "Lađe". Tekst pjesme je uspjela antiutopijska vizija aktualnog trenutka u svijetu i društvu generacije kojoj pripadamo. Tematika je mračna ali refren i sama pjesma bude nadu u vlastite snage, individuu i iskru kreativnosti u nama kojom krčimo put kroz mrak. Spot je u pripremi, moguće je da će biti uskoro dovršen i objavljen, ali za sad još nećemo puno govoriti o tome.

4. Na koji način gledate današnju glazbenu scenu?

U Hrvatskoj scena raste i primjetno se grana, što je posebno utješno u situaciji totalne dekadencije u svjetskom pop i rock mainstreamu koja traje već podulje. Govorimo li o rocku, onu liniju, nit nepatvorenog rokerskog stava i energije mladom i uvjerljivom održavaju velikani poput Pearl Jama, novijih projekata kao što su Queens of the Stone Age, dok se dobar dio rock i punk kreacije već dulje vrijeme povlači u sferu elektroničke glazbe koja preuzima scenu, mentalitet i poruku. Tu smo težnju i pomak na neki način i mi pozdravili u "Odraslima" koristeći se u većoj mjeri elektroničkim elementima u službi postizanja čistog rock izraza.

5. Kakva atmosfera vlada unutar benda?

Recesija je u društvu, duhovna i materijalna. Svi smo izmučeni, ali se ne damo. Vidjeli smo i boljih dana, opterećeni smo egzistencijalnim pritiscima sa svih strana, ali bit će bolje.

6. Imate li tremu uoći nastupa u Tvornici, tim više što će vas pratiti oštro oko žirija?

Trema nije prava riječ - prije je to koncertni adrenalin radi kojeg se i bavimo rock glazbom. Uvijek je prisutan, u Tvornici će to biti pogotovo slučaj s obzirom da smo 2012. tamo održali svoj najveći i najvažniji koncert ispred gotovo 1500 ljudi, u okviru promocije našeg albuma. Što se tiče žirija tu smo prilično rasterećeni, sviramo i pjevamo iz gušta i jer na je to na neki način prirodno stanje. Tko god se pronađe u našoj energiji uvijek je dobrodošao pa isto vrijedi i za dame i gospodu u žiriju.

7. Koji su osnovni problemi u kojima se nalaze mladi bendovi današnjice?

Problemi su stalna neizvjesnost, ulaganje s nesigurnim rezultatom, nesrazmjer uloženog i dobivenog u smislu moralne i materijalne nagrade koja često izostaje na dulje staze. Radiš nešto jer znaš da je to dobro, a tapšanje po ramenu i deklarativna podrška nisu uvijek dovoljna nagrada u kompetitivnom društvu koje ipak vozi nekim drugim kolosijekom. Rock 'n' roll često je romantika u pogledu na svijet, pa i životnom stilu. Traži se puno vremena, energije, ljubavi i znanja, a rezultat je vrlo često "neopipljiv".

8. Zbog čega volite glazbu?

Glazba nam je u krvi doslovno svima koji smo ovdje "u igri". S njom zaspivamo, budimo se i ona nas trese na svim razinama. Zbog čega je to tako i kako je do toga došlo? - to bi fizičari nazvali "nelegalnim pitanjem" tako da jedino što možemo jest "go with the flow and get the most of it" :)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene