Zanimljivo...

Sve kraljičine ovlasti - što dupini imaju s tim?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

I dok neki smatraju kako kraljevsku obitelj treba ukinuti jer previše koštaju, činjenica je za Kraljica Elizabeta II. još ima veliku moći. Jeste li znali da ima i OVE ovlasti?

Kraljevska obitelj uvijek je intrigirala javnost, I dok neki žele biti dio nje, samo jedna osoba ima sve ovlasti od kojih su neke i pomalo nevjerojatne.

Pogledaj i ovo showbuzz Kraljica fotobombardira Nisu ni očekivale da će im ONA 'uletit' u kadar!

Golemo povijesno i emotivno značenje imena male princeze Charlotte Elizabeth Diane

1. Jeste li znali da Kraljica Elizabeta II ima ovlasti nad svim dupinima u britanskim vodama? Da, dupinima. Taj zakon stupio je na snagu 1324. godine kada je Britanijom vladao kralj Edward II. Ali tu nije kraj 'životinjskim' ovlastima – naime, kraljica tehnički posjeduje i sve labudove na Temzi.

2. Inače, kraljica je jedina osoba koja ne mora posjedovati vozačku dozvolu! A zanimljivo je i to da njezin auto ne mora imati registracijske tablice. PS. Jeste li znali da kraljica može sama promijeniti svjećice na autu?

3. Zato što je kraljica, slavi dva rođendana. Njezin kraljevski rođendan slavi se prve nedjelje u lipnju, dok je njzin pravi rođendan 21. travnja.

4. Zanimljivo je i to da kraljica ima svoj vlastiti privatni bankomat – iz praktičnih razloga, naravno.

5. Ima i svojeg osobnog pjesnika! Pjesnik laureat je počasna titula koju Britansko društvo dodjeljuje pjesniku 'čiji je rad od nacionalnog značaja. Kad je ta titula prvi put uvedena, kraljičin pjesnik dobivao je nagradu od 200 funti godišnje i butelju vina , a danas dobiva bocu kvalitetnog šerija.

6. Budući da se nalazi i na čelu Australije, kraljica ima određenu nadmoć u odnosu na vladu te zemlje. Osim Velike Britanije i Australije, kraljica vlada Antigvom i Barbudima, Bahamima, Barbadosom, Belizeom, Kanadom, Grenadom, Jamajkom, Novim Zelandom, Papuom Novom Gvinejom, Saint Kittsom i Nevisom, Svetom Lucijom, Saint Vincentom i Grenadinima, Solomonskim otocima i Tuvaluom – oni su svi članice nekadašnjih britanskih kolonija.

7. Osim toga, kraljica je i na čelu Anglikanske crkve koju je ustanovio kralj Henri VII nakon odvajanja od katoličanstva u 16. stoljeću.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene