'Black Spider'

Skandal u kraljevskoj obitelji - 27 tajnih pisama mogla bi Charlesa koštati prijestolja

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nakon 10 godina pravnih bitaka kontroverzna pisma poznata pod imenom 'Black Spider' biti će dostupna javnosti.

Princ Charles opet je u centru medijske pozornosti zbog pisama koja će nakon 10 godina pravne borbe biti dostupna javnosti. Slučaj je poznat pod imenom 'Black Spider' (Crni pauk) zbog prinčevog rukopisa kojim je potpisivao pisma.

Pogledaj i ovo Kate Middleton Povijest se ponavlja? Pogledajte čime je to Kate Middleton sve podsjetila na princezu Dianu, što kralj Charles misli o tome?

Nove teorije zavjere o princezi Diani - Bila je trudna u vrijeme smrti?

Što su u stvari pisma 'Black Spider' 

Radi se o 27 dokumenata prepiske između princa Charlesa i ministara u vladi u razdoblju od 2004. do 2005. Navodi se kako pisma sadrže vrlo jasne prinčeve stavove o politici. Kraljevska obitelj ne smije se miješati u politiku. 

Kome je princ Charles pisao

Pisma su slana na adrese sedmorice ministara u Whitehallu za vrijeme drugog mandata premijera Tonya Blaira. Princ je pisao ministrima za poslove i inovacije, hranu i ruralne poslove, zdravstvo, djecu, školstvo i obitelj, kulturu, medije i sport. U jednom pismu upućenom premijeru Tonyju Blairu, princ Charles navodi kako je potrebno uložiti dodatna sredstva kako bi britanske trupe u Iraku mogle obaviti svoj posao. 

"Bojim se da je ovo samo još jedan primjer u kojem se od naše vojske traži da obavi iznimno zahtjevan posao (osobito u Iraku) bez potrebnih sredstava", napisao je Charles.

Otkrivene najintimnije tajne problematičnog braka princeze Diane

Čemu tolika pravna bitka oko 'običnih' pisama

Bivši državni tužilac Dominic Grieve kaže kako pisma odražavaju prinčeve vrlo osobne stavove i vjerovanja. Grieve tvrdi kako da bi objavljivanje pisama moglo imati velik utjecaj na prinčevu 'političku neutralnost' i mogla bi dovesti u pitanje njegovu sposobnost vladanja ako bi zasjeo na prijestolje. 

Kako je sve počelo

'Guardianov' novinar Rob Evans pozvao se na slobodu informiranja i zatražio da dobije prinčeva pisma na uvid još 2005. Evans je podnio zahtjev kako bi javnost mogla dobiti uvid u pisma i odlučiti jesu li primjerena Charlesovoj poziciji. Nakon deset godina pravne borbe pisma će napokon biti objavljena jer sud smatra kako nema valjanih razloga da se postupak blokira.

Tajne kraljevske obitelji – princeza je slala prijeteće poruke!

Ipak, sadržaji pisama neće biti objavljeni u cijelosti. Kao razlog tome navodi se zaštita podataka ljudi koji su u pismima spominjani.

Charlesov ured je priopćio da pisma pokazuju kako je princ izražavao svoja stajališta o stvarima od općeg interesa, o kojima je ranije otvoreno govorio.

"Princ od Walesa iskreno brine za ovu zemlju i pokušava svoju jedinstvenu poziciju iskoristiti kako bi pomogao drugima", stoji u priopćenju Calrence Housea. 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene