Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Zastupnik Hrasta teško optužio ministra Dobrovića, Most traži ispriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvoje Zekanović (Hrast) optužio je ministra Slavena Dobrovića da je privatnoj tvrtki isplatio milijun kuna državnog novca za oglašavanje.

Hrvatski sabor u petak je raspravljao o Izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012. koje sadržava analizu krajobrazne raznolikosti, bioraznolikosti i georaznolikosti, kao i procjenu ugroženosti vrsta, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Pregled stanja prirode pokazuje da se Hrvatska i dalje odlikuje velikim bogatstvom divljih vrsta kojih je oko 40.000, ali i da su unatoč provedbi određenih mjera očuvanja mnoge divlje vrste i dalje ugrožene i to u najvećoj mjeri ljudskim djelovanjem.

To izvješće temelj je za predloženu Strategiju i akcijski plan zaštite prirode za razdoblje od 2017. do 2025.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

14:10 Sjednica je završena. Nastavlja se u srijedu u 9.30 sati

Sabor je izmijenio i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara po kojem će se visina spomeničke rente smanjiti s jedne do sedam kuna po četvornom metru na jednu do četiri kune. Zastupnici su također poduprli nekolicinu izvješća za 2015. među kojima i ono o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka, radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Potvrdili su i Sporazum o suradnji između Europske zajednice i država članica i Švicarske u borbi protiv prijevara i drugih nezakonitih aktivnosti koji štete njihovim financijskim interesima.

Sabor podupro i Mostove izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru po kojima će se zastupnici prvi put novčano kažnjavati ako neopravdano izostanu s plenarne sjednice.

13:08 Nakon glasovanja sabornica se već tradicionalno ispraznila

12:28 Nakon što je utvrđen kvorum, Sabor je nastavio rad s glasovanjem. SDP-ov prijedlog o izglasavanju povjerenja ministra financija Zdravka Marića danas je uvršten na dnevni red.

12:20 Predsjednik Sabora Božo Petrov kazao je kako će se rasprava o ovoj temi nastaviti nakon glasovanja.

"Molim Vas da nakon glasovanja ostanete na raspravi o ovoj temi", kazao je Petrov i najavio da će se dnevni red nadopuniti s 42 nove točke među kojima su i Mostovi prijedlozi o arhivskom gradivu i arhivima HNB-u i Ovršnom zakonu.

12:16 Na Zekanovićeve optuže reagiralo je i Ministarstvo zaštite okoliša:

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer reagirao je na istupe lokalnih političara iz Šibenika Hrvoja Zekanovića i Anđelka Matova koji su prozvali Ministarstvo i Nacionalni park Krku zbog prihvaćanja udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanair.

„Riječ je o neutemeljenim prozivkama kojima je očiti cilj tek privlačenje pozornosti uoči lokalnih izbora. Svojim istupom su pokazali da ne poznaju propise niti ulogu nacionalnog parka kojemu je zadaća zaštita prirodnih vrijednosti, njihova promocija i istovremeno, naravno, suradnja s lokalnom sredinom i doprinos razvoju. Ono što je posebno važno istaknuti jest da se ovdje ne radi o pukom oglašavanju, već o platformi koju će Nacionalni park Krka iskoristiti za još bolje upravljanje brojem posjetitelja i rješavanju problema prekomjerne posjećenosti u špici sezone. Park ovim dobiva prostor za informiranje potencijalnih posjetitelja o ograničavanju broja posjetitelja tijekom dana koji se planiraju uvesti u sezoni 2017. godine. Također će se istovremeno promovirati web stranica www.parkovihrvatske.hr i vezani web shop koji su pokrenuti upravo s ciljem smanjenja pritiska na najposjećenije lokalitete i promociju svih parkova“ istaknuo je Kreitmeyer.

"Vezano uz udruženo oglašavanje, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u prosincu 2016. zaprimilo je dopis Ministarstva turizma kojim se predlaže uključivanje pojedinih javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima na području Zadarske i obližnjih županija, radi udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanair. Također, u prosincu 2016. godine je održan i sastanak s ministrom turizma Garijem Cappellijem i direktorom Hrvatske turističke zajednice Ratomirom Ivičićem koji su predstavili inicijativu i istaknuli da je riječ o suradnji od iznimne važnosti ne samo na regionalnoj nego i na nacionalnoj razini. Ni u kom slučaju se ne radi o nikakvom „nalogu“ ili „naredbi“ već preporuci o kojoj je na koncu odlučio Park", poručuju iz Ministarstva.

12:14 "Zekanović je već imao ovakav neprimjeren istup. Dobrović s ovim nema nikakve veze. Riječ je o neutemeljnim optužbama", rekao je Grmoja.

Kazao je kako je riječ o projektu Ministarstva zaštite okoliša za udruženo oglašavanje u suradnji s HTZ-om

"Zatražio bih da se ispričate ministru Dobroviću koji je častan čovjek", kazao je Grmoja Zekanoviću.

12:11 "Zekanović je upozorio da ministar Dobrović naložio NP Krka da isplati milijun kuna u svrhu udruženog reklamiranja jednoj privatnoj tvrtki. To je ozbiljno kazneno djelo trgovanja utjecajem", kazao je Maras.

12:00 Peđa Grbin (SDP) zatražio je stanku .

11:50 Hrvoje Zekanović (Hrast) optužio je ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića da je privatnoj kompaniji isplatio milijun kuna za oglašavanje.

"Ovo je presedan da se po nalogu ministra privatnoj kompaniji isplaćuje milijun kuna državnog novca. Ovakve stvari su nedopustive", kazao je Zekanović.

10:27 Reiner je kazao kako je Sabor nakon stanki završio s predizbornim aktvnostima i najavio kako će se u 12 sati održati glasovanje. Do tada će zastupnici raspravljati o Izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj.

10:20 Miro Bulj (Most) govorio je o  koncesiji nad plažom Zlatni rat te kritizirao HDZ-ovog župana Splitsko-dalmatinske županije.

"Narod i općina u Bolu jasno su kazali da neće dopustiti da tvrtka koja nema nikakv prihod upravlja nacionalnim bogatstvima. Politički elitisti donose odluku da koncesiju daju tvrtki koja ima prihod od 0 kuna. Javno sam molio župana Ževrnju da ne podržavaju ovaj kriminal. Pozivam da se nadzor obavi nad svim koncesijama nad prirodnim bogatstvima", kazao je Bulj.

10:15 Branko Bačić (HDZ) kritizirao je oporbu oko njihovih tvrdnji vezanih uz lex Agrokor.

"Možemo zaključiti da iz vas progovara jal i zavist jer je lex Agrokor omogućio da se hrvatskim ulicama ne šeću deseci tisuća nezaposlenih. Prema vašim traženjima Konzum, Ledo i Jamnica otišli bi u stečaj. Ne govorite istinu. Vama dragi prijatelji nitko ne vjeruje. Da nije bilo zakona danas bio bio otvoren stečaj nad Agrokorom. Fali vam državničkog ponašanja. Umjesto da stanete iza zaposlenika, vi govorite laži. Potpredsjednica Dalić je osobno pisala zakon. Ona je rekla da su u pojedinim fazama pisanja tražili savjeti od pravnih i financijskih stručnjaka koji poznaju korporativno pravo. Iza zakona ne stoji ni jedno odvjetničko društvo. Iza njega stoji Vlada i Sabor. Što se radili po pitanju Agrokora dok ste vi bili na vlasti", kazao je Bačić dok mu je Maras dobacivao iz klupe.

10:12 Silvano Hrelja (HSU) govorio je o najavi uvođenja tzv. nacionalne mirovine.

"Dajte nam nacrte Zakona. Nemojte nešto obećavati na temelje Strategije borbe protiv siromaštva koja nema provedbenih planova", kazao je Hrelja.

10:05 "Ne vjerujemo Vladi RH, ministrici Dalić, ministru Mariću. Čudi nas kako Vlada netransparentno komunicira. Vladi oko Agrokora ne vjeruje gotovo nitko", kazao je Gordan  Maras (SDP) nakon njihovog jučerašnjeg prigovora da su lex Agrokor pisala odvjetnička društva koja su interesno povezana s vjerovnicima Agrokora.

Poručio je kako su za svako izgubljeno radno mjesto u Agrokoru odgovorni Andrej Plenković i Vlada HDZ-a i Mosta.

"Postoji ozbiljna indicija da je i povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima", kazao je Maras.

10:00 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) kazao je kako je žalosno da je u srijedu jedan "poniženi" građanin čekajući deložaciju u Sesvetama u režiji RBA zadruga izvršio samoubojstvo.

"Marijan Buden iz Sesveta imao je zakazanu deložaciju. Tražio je odgodu, ali nije izdržao pritisak i ubio se vješanjem. Ovo je samo jedan u nizu sličnih događaja. Marionetske vlade brinu o svojim interesima umjesto o svojim građanimai dopuštaju nezakonite deložacije. Što rade Vujčić, Marić i Šprlje. Na ulicama se nude lihvarski krediti u biblijskim razmjerima. RBA banka je kriva za ovo što se dogodilo u srijedu. Mađarska je ukinula deložacije iz jedinog doma. Ovo nije put da je netko izgubio život zbog deložacije", kazao je Bunjac.

9:54 Tulio Demetlika (Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku) upozorava na problem gospodarenja opasnim otpadom u Pazinu.

9:51 "Ako je istina da je lex Agrokor pisalo odvjetničko društvo bliskoj jednoj od banaka kreditora Agrokora, onda je našoj stranci lakše što nismo glasali za njega. Jasno je da zakon štiti banke što se vidi iz kamatnih stopa. HNB je veći problem od Agrokora. Oni su jedni od kumova zakona. Ta institucija je zadužena za kamatnu politiku. Nije moja baba ili moj susjed. Bez pomoći HNB-a neće se moći spasiti Agrokor", kaže Lovrinović.

9:49 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) kazao je kako je povod za pitanjem tko zapravo upravlja restrukturiranjem Agrokora bio sastanak u Beogradu.

"Na tom sastanku nije bio nijeda predstavnik iz Hrvatske. To je veliki šamar hrvatskoj vladi. Nakon lex Agrokora Vlada je trebala pozvati ministre i upoznati ih sa stanjem u Agrokoru. Ništa od toga nije napravljeno. Vanjska politika je ponovno u defanzivi. To je tužno za gledati i neprihvatljivo. Tu netko mora odgovarati", kazao je Lovrinović.

9:41 Miro Bulj (Most) zatražio je stanku zbog koncesije nad plažom Zlatni rat

9:40 Stanku zbog Agrokora zatražio je i Branko Bačić (HDZ)

9:39 Silvano Hrelja (HSU) stanku je tražio zbog  najave uvođenja tzv. nacionalne mirovine

9:38 Gordan Maras (SDP) stanku traži zbog situacije u Agrokoru

9:37 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) traži stanku zbog samoubojstva nakon deložacije iz stana u Sesvetama

9:35 Tulio Demetlika (Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku) tražio je stanku kako bi govorio o opasnosti od zagađenja izvora pitke vode u Istarskoj županiji.

9:35 U ime kluba zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku stranku je zatražio Ivan Lovrinović kako bi postavio pitanje vodi li proces restrukturiranja Agrokora naša ili strane vlade.

9:34 Sjednica je i danas započela stankom. Vidjevši koliko se zastupnika javilo za stanku, potpredsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako će se u sabornici opet održavati konferencije za medije. (D.I./Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene