Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

Ekskluzivno: Što građani misle o odluci Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom koju Hrvatska ne priznaje, a Slovenija želi da se provede, Dnevnik Nove TV istražio je što građani misle tko je prošao bolje odlukom suda te tko je bolje lobirao nakon odluke Suda - Hrvatska ili Slovenija.

Slovenija odlukom suda prošla bolje

Nakon odluke Arbitražnog suda kojom je Slovenija dobila većinu Savudrijske vale, ali i pristup otvorenom moru, većina građana, točnije njih 56 posto, misli kao je Slovenija prošla bolje. Da je odlukom Suda Hrvatska prošla bolje, misli pak 12 posto građana, da su obje zemlje prošle podjednako, misli 5 posto ispitanika, a da nijedna nije prošla dobro, misli njih 8 posto. Ne zna njih 19 posto.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Hrvatsko "ne" odluci suda podržava velika većina Hrvatske

Hrvatska se 2015. odlukom Hrvatskog sabora odlučila povući iz arbitraže i ne prihvaća odluke Suda. A nakon izricanja presude, 66 posto ispitanika podržava odluku političkog vrha zemlje da se ne prihvate odluke o arbitraži. Istodobno, njih 23 posto ne podržava takav stav hrvatske politike, a njih 11 posto ne zna.

Hrvatska i Slovenija će postići kompromis - iako dio zemalja EU traži da se prihvate odluke suda

Iako Europska komisija, ali i Njemačka traže provođenje odluke Suda, većina građana, točnije njih 39 posto, misli kako će Hrvatska i Slovenija postići novi kompromis i naći novo rješenje. No 31 posto ispitanika misli kako će Hrvatska popustiti i pristati na odluke Arbitražnog suda. A da neće popustiti i priznati arbitražu, misli pak njih 21 posto. Nešto drugo misli pak 2 posto ispitanika, a njih 7 posto ne zna.

Slovenija bolje lobirala nakon odluke Arbitražnog suda

Velika većina građana, njih 67 posto, misli kako je Slovenija bolje lobirala nakon odluke Arbitražnog suda među državama članicama Unije u objašnjavanju svoje pozicije. A da je Hrvatska bolje lobirala, misli pak 14 posto ispitanika. Da su obje zemlje podjednako lobirale, misli njih 1 posto, a da niti jedna nije lobirala, smatra njih 2 posto. Ne zna 16 posto ispitanika.

Tko je više lobirao za Hrvatsku - predsjednica ili premijer

Građani su podijeljeni oko pitanja tko je od hrvatskih političara više lobirao pojašnjavajući hrvatsku poziciju i stajališta oko arbitraže. Njih 29 posto misli kako je to radila predsjednica, a njih 26 posto misli da je to radio bolje premijer. Da su podjednako lobirali i predsjednica i premijer, misli 16 posto ispitanika, a da niti jedno od njih nije lobiralo, misli 15 posto ispitanika. Ne zna 14 posto građana.

Istraživanje je provela agencija Ipsos na slučajnom uzorku od 612 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno od 13. do 14. lipnja, a pogreška mjerenja je +/-4%.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene