Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li među njima?

ŽENE UMIRU ZBOG SRAMA Ignoriraju simptome opasne bolesti jer se boje osude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno među srednjovječnim ženama pokazalo je da ne odlaze na bitan pregled zbog stigme.

Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je kako srednjovječne žene igoriraju simptome raka maternice ili jajnika zbog - sramote, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Ilustracija Kobna zamjena Mlada žena umrla nakon dva odlaska na hitnu pomoć: Meningitis zamijenili s glavoboljom

Jedna od tri ispitane žene starosti od 44 do 55 godina rekla je kako bi se osjećala ugodnije dok govori o ginekološkim karcinomima kada bi stigma bila manja.

Nevoljkost je rezultat percepcije da su takvi tumori povezani sa seksualnim promiskuitetom, otkrili su istraživači.

Jedna od pet ispitanih žena mislila je da je bolest povezana s promiskuitetom. A stigma može imati značajan učinak, jer statistike britanske zdravstvene službe pokazuju da se gotovo četvrtina od 4.2 milijuna žena koje su svake godine pozvane na pregled vrata maternice ne odazove pozivu.

STRAVIČNA PRIČA A mi se žalimo na zdravstvo u Hrvatskoj

Promiskuitet se povezuje s rakom grlića maternice zbog uloge koju u izazivanu bolesti ima spolno prenosivi humani papiloma virus (HPV).

'Šokantno je da toliko žena izbjegava potažiti pomoć zbog ginekoloških problema zbog straha da će ih se osuđivati zbog njihovog seksualnog ponašanja', kaže doktorica Adeola Olaitan i dodaje kako je dokazano da rano dijagnosticiranje ovih vrsta raka može spasiti živote.

'Zato je važno da svi počnemo iskreno razgovarati o znakovima i simptomima ovih bolesti kako bi razbili društvene tabue i bilo kakav sram koji trenutno postoji', kaže Olaitan.

Athena Lamniso koja je vodila istraživanje rekla je kako su predani rješavanju stigme oko ginekoloških karcinoma, a njihovi najbolji alati su obrazovanje i razgovor.

Objasnila je kako je važno da se žene otvore i podijele svoja iskustva i nedoumice oko ginekološkog zdravlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene