Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čime se trujemo?

Koristi ih svaka žena, no nitko nije potvrdio da nisu štetni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka ih je žena, barem jednom u životu, koristila. Mnogima su olakšali prolazak kroz 'one dane u mjesecu', te iza sebe ostavili platnene krpe koje su stoljećima koristile žene svih slojeva iz svih krajeva svijeta.

Govorimo o tamponima. Prvi 'moderni' tamponi, oni s aplikatorom i končićem ugledali su svjetlo dana u razdoblju između dva svjetska rata, a njihov izumitelj je muškarac. Doktor Earle Hass patentirao je tampon 1929. godine, a nkoliko godina kasnije patent je otkupila Njemica Getrude Tendrich koja ih je lansirala na svjetsko tržište.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Danas gotovo da ne postoji žena koja ih nije isprobala. Dok su starije generacije pomalo skeptične po pitanju njihove upotrebe, one nešto mlađe vrlo često tvrde da ih ne bi mijenjale za sve uloške svijeta. No, koliko su tamponi sigurni za zdravlje kod žena?

Zbog tampona završila u komi i zaboravila vlastitu djecu

Carolyn Maloney, američka predstavnica u Senatu, naložila je ispitivanje štetnosti tampona. Sjedinjene Američke Države najveći su potrošač ovog proizvoda, stoga ne čudi što je inicijativa za njhovom provjerom potekla upravo iz SAD-a, piše Take Part.

Procjenjuje se da žena tijekom svojeg života u potrijebi oko 17 000 tampona. velik broj s obzirom da ne postoji studija koja pokazuje njihov utjecaj na tijelo. U večini slučajeva proizvođači lijekova, pa tako i tampona, testiraju svoje proizvode na relativno malenom uzorku, a potom prepuste da ljudi obave ostatak posla. Čekaju da vide hoće li se nešto dogoditi ili ne. Tako provjeravaju ispravnost svojih proizvoda. Do sada nitko nije proveo studiju o tamponima. Osim osnovnog sastava, nitko ne zna koje se kemijske tvari nalaze u njima, također nije poznato javljaju li se kakvi spojevi kao posljedica njihova korištenja.

"Ne može se tvrditi da proizvodi koje svakodnevno koristimo prilikom intimne higijene ne zadovoljavaju standarde kvalitete, niti da su štetni, no ne postoji nikakva studija koja bi tvrdila suprotno", kazala je Maloney nakon što je zatražila hitnu provjeru štetnosti tampona.

Koristimo ih prilikom mjesečince bez razmišljanja. Mislimo, ako postoje godinama, vjerojatno ih je netko ispitao, potvrdio da nisu štetni. No tome nije tako. U posljednje vrijeme sve je više slučajeva raznih oboljenja kod žena koje se potom povezuje sa upotrebom tampona. Vrijeme je da saznamo čime se trujemo. Ako ništa drugo, barem ćemo zanti od kuda nam bolesti, te upozoriti druge, nove i mlađe generacije na njihovu štetnost ili ipak nećemo trebati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene