Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život iz pakla

SIROMAŠTVO IH TJERA U OČAJ - Mlade djevojke namamljuju u lažne brakove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klara Balogova (18) nije imala novca, bila je u visokom stupnju trudnoće, kad se uputila na dug put od Slovačke do Engleske kako bi se udala za muškarca kojeg nikada nije upoznala.

Kada je imala 18 godina, trudna Klara Balogova znala je da muškarac za kojeg se pošla udati u Britaniju ne želi ni nju ni njezino dijete. On je želio njezino europsko državljanstvo. Brak je dogovoren tako da 23-godišnji Pakistanac može dobiti pravo da živi i radi u Europi, piše AP.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Balogovoj je obećan stan u kojem će moći boraviti u Velikoj Britaniji, pa možda čak i nešto novca. Međutim, nekoliko dana po dolasku, premještena je iz Manchestera u Glasgow, gdje je bila u stanu svog budućeg supruga. Kada njega nije bilo u blizini, čuvao ju je njegov brat, a prije toga su joj oduzeli identifikacijske dokumente. 'Nikada me nije samu puštao van. Rekao je da to nemoguće. Jednom tjedno smo izlazili zajedno', ispričala je slovačka Romkinja Balogova.

Svake godine deseci žena poput Balogove, iz siromašnih područja istočne Europe namamljene su na Zapad radi lažnih brakova. Muškarci s kojima stupaju u brakove su većinom Azijci ili Afrikanci, koji plaćaju velike količine novca jer žele živjeti, raditi ili primati socijalne naknade zapadnih zemalja i kretati se slobodno u Europskoj uniji. Organizatori takvih brakova su većinom dobro organizirane kriminalne bande koje zarađuju na bračnim dogovorima. Žene koje namame u lažne brakove obično ostaju bez ičega.

U Sj. Irskoj spašeno 20 osoba u operaciji protiv trgovine ljudima

U Britaniji broj žena za koje se sumnja da se s njima trguje, u 2013. se udvostručio u donosu na godinu prije, i to na 45, prema britanskoj Nacionalnoj agenciji za kriminal. Europol je prošle godine identificirao ovaj tip kriminala kao rastući problem.

Većini mladenki je put u Britaniju, Irsku, Njemačku ili Nizozemsku plaćen, a mnoge od njih ne shvaćaju potpuno u što su se upustile dok ne upoznaju svoje buduće muževe. Drže ih zatočenima dok ne potpišu dokumente o vjenčanju, zlostavljane su, koristi ih se za trgovinu seksom i drogama, a čak ih se vjenča više puta za različite muškarce.

'Ovisno o slučaju, žena može biti prodana za tisuće eura. Posao je vrlo lukrativan za organizatore', rekla je Angelika Molnar, europolova stručnjakinja za antitrgovinu ljudima.

U Latviji, trgovanje radi lažnih brakova smatra se toliko ozbiljnim problemom da Vlada predvodi međunarodni program za borbu kojeg financira Europska komisija. Od 34 potvrđena slučajeva žrtava trgovinom ljudima, koje su namamljene iz baltičkih zemalja, 22 su se odnosile na lažne brakove, prema Laismi Stabini, koordinatorici za antitrgovinu ljudima u litvanskom ministarstvu unutarnjih poslova. Taj je broj malen u usporedbi s tisućama slučajeva lažnih brakova o kojima svake godine izvještavaju službeni izvori britanske Vlade.

ZLOSTAVLJANA I UBIJENA Kćer iz elitne obitelji ugušili pa zatražili otkupninu

'Mislim da je problem mnogo veći nego što pokazuju službeni podaci, jer vidimo samo mali postotak prijestupa. Još nemamo puno razumijevanje znakova koji upućuju na lažne brakove', rekao je Phil Brewer, voditelj jedinice za trgovinu ljudima pri Scotland Yardu.

Da bi se razumjelo zašto to žene čine, novinari AP-a su posjetili selo iz kojeg Balogova potječe. Ona poput većine žena kojima se trguje iz Slovačke, dolazi iz naselja Roma koje je smješteno na slovačkoj granici s Ukrajinom i Mađarskom, u kojem živi 250 Roma, najsiromašnije europske manjinske skupine.

Većina domova ondje nema vodovod, ceste su blatnjave, kućice su siromašne, a voda iz obližnjeg bunara kojim se služe je zaražena.

Nicholas Ogu, tamošnji socijalni radnik, kaže kako poznaje nekoliko osoba iz njezina sela koje su bile žrtvama trgovaca ljudima. Trgovinu kontrolira, banda Roma koja regrutira nezaposlene i slabo obrazovane, dok muškarci obično završe na prisilnom radu.

NA RUBU SUZA čitala svjedočanstva o brutalnom načinu života Jehovinih svjedoka

'Namamljuju ih, ponekad im nude karte za zrakoplov, ponekad odlaze autobusom ili autom. Dogovore brak, a kada muškarci dobiju što žele, napuštaju ih', kaže Ogu.

Počinitelji su skupine slovačke ili češke nacionalnosti koji žive u Britaniji, dok njihovi partneri u zločinu regrutiraju žrtve iz svoje okoline, pojašnjava Miroslav Wlachovsky, slovački ambasador u Londonu. Posebno popularna destinacija je Škotska, kaže, vrlo vjerojatno stoga što njihovi zakoni dopuštaju brak bez roditeljske dozvole 16-godišnjacima, u usporedbi s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstava koje zahtjeva da osoba ima barem 18 godina prije udaje bez pristanka roditelja.

'Procedura je gotovo uvijek ista. Kažu im da ovdje mogu raditi u restoranima i slično. Uvijek obećavaju bolji život ili veliku i brzu zaradu', dodaje Wlachovsky. Trudnoća se smatra bonusom, jer povećava mogućnost mladoženje da ostane u zemlji.

U studenom je policija priopćila kako su pronašli lanac trgovaca ljudima u kojima je 38-godišnji pakistanski mladoženja platio 15.000 funti (više od 150.000 kuna), bandi za 20-godišnju trudnu Slovakinju. Žena je mislila da ide u posjet svojoj sestri, ali ju je u zračnoj luci Luton dočekao muškarac i odveo je u jedan stan. Udala se u srpnju, a vjenčao ih je samoproglašeni imam u blizini Manchestera.

Ali kada je muškarac dobio papire za ostanak u zemlju, žena koja je glumila njezinu sestru odvela ju je u bolnicu na pobačaj. Žrtva je imala poteškoća u razvoju te nije govorila engleski. Nije bila svjesna što se događa dok s njom nije razgovarao prevoditelj.

'Mislila je da je u bolnicu stigla, jer odjeća bol u trbuhu i bila je zgrožena kada je čula zašto su je doveli', ispričao je jedan detektiv.

Ponekad žene mame obećanjima da će na zapadu pronaći ljubav. U jednom slučaju, Litvanka je upoznala Pakistanca u Britaniji, nakon što joj se mjesecima udvarao na Facebooku, ispričala je socijalna radnica Kristina Misniene. Kada su se sastali, otuđio je njezinu putovnicu, a ona je mislila da nema izlaza drugog osim udati se za njega. Nije imala novca vratiti se natrag te tvrdi da ju je dva puta silovao mladoženjin 'ujak'.

Još jednu Litvanku dečko je doveo u Britaniju kako bi je prodao kao lažnu mladu, ne bi li na taj način vratio svoje kockarske dugove. Kada je pokušala pobjeći, zatvorili su je u sobu i ruke joj rezali škarama. Mučenje je prestalo kada se pristala udati.

Ukoliko vlasti ne odobre brak, samo nekolicina žena pronađe način da dođu do utočišta. Mnoge su žene ranjive, jer i na slobodi imaju teške živote ili slabiji mentalni kapacitet.

Svega je nekoliko takvih slučajeva dovelo do presude jer žene pobjegnu iz zemlje, u strahu su svjedočiti ili to ne mogu. Mnoge od tih žena i u svojoj obitelji vode toliko nasilan i siromašan život da bi radije bile iskorištavane nego ostale kod kuće.

Balogova, sada 22-godišnjakinja, trebala se udati nakon što rodi u Britaniji. Ali bolničke vlasti su bile sumnjičave oko identiteta oca djeteta. Također su otkrili da se ne zna vratiti svojoj navodnoj kući koja je bila sasvim blizu bolnice.

Naposljetku, mladoženja je deportiran prije vjenčanja. Balogova, koja nikada nije vidjela novac za svoj pothvat, primljena je u utočište, a potom je prije dvije godine vraćena u Slovačku. Njezina djevojčica Asia koja je rođena u Britaniji je pod skrbništvom tamošnje socijalne službe zbog uvjerenja da Balogova nije u mogućnosti skrbiti za nju.

Balogova kaže kako bi se opet vratila u Britaniju. 'Nisam željela doći kući. U Engleskoj mi je bilo sto puta bolje', zaključuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene