Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što sve skriva?

NAJVEĆA TAJNA NACISTIČKOG VLAKA Legendarna soba vrijedna 2.5 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacistička je vojska opustošila sobu čija je vrijednost procjenjena na 250 milijuna funti kada su 1941. ušli u ljetnikovac ruskih careva.

Nacistički vlak, najveća misterija koja prosljednjih dana okupira javnost, mogao bi sadržavati diljelove poznate sobe 'Amber room' sačinjene od zlata, jantara i mnoštva skupocijenog nakita koja je pokradena tijekom Drugog svjetskog rata nakon ulaska Crvene armije u Prusku kraljevinu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme

Novinar Tom Bower, autor teksta 'Nacističko zlato: 50 godina Nacističko-švicarske zavjere', kazao je da postoji iznimna vjerojatnost da je u nacističkom vlaku kojeg traži cijeli svijet skriven velik broj umjetničkih djela i skupocjenog nakita, a ne zlatne poluge, kako se do sada pretpostavljalo, prenosi Daily Mail.

Vlasti u Poljskoj potvrdile da je pronađen nacistički vlak nestao krajem Drugog svjetskog rata

Ono čemu se zapravo nada da će biti pronađeno u unutrašnjosti vlaka skrivenog negdje u poljskim planinama je poznata 'Jantarna soba' koja je nestala 1941. iz Katarinine palače, koja se nalazi nedaleko od St. Petersbourga, a koja je služila kao ljetnikovac ruskim carevima.

Nacistička je vojska opustošila sobu čija je vrijednost procjenjena na 250 milijuna funti kada su 1941. ušli u ljetnikovac ruskih careva.

'Ukoliko se potvrde sumnje da se radi vlaku koji sadrži veliku količinu umjetničkih djela, u njemu bi mogli pronaći dijamante, rubine i drago kamenje i stvar za kojom se već dugo traga, poznata 'Jantarna soba', kazao je Bower.

Jantarna soba je bila iznimno skupocjena prostorija smještena u Katarininoj palači, a bila je dar kralja Pruske ruskom caru Petru Velikom 1716. godine. Iako su Rusi pokušali prikriti pravu vrijdnost ove sobe, nalijepivši tapete preko zidova optočenih zlatom, nisu uspjeli. Nijemci su znali što se krije iza tapeta.

Poljska: Navodno pronađeni nacistički vlak opasan, možda leži i na minama

Svoj su plijen vlakom odvezli do dvorca Koenigsberg u tadašnjoj istočnoj Prusiji, nedaleko od današnjeg Kiljingrada. Iako su smatrali da su ga dobro sakrili, sav plijen je 1945. godine nestao prilikom zračnih napada na grad. Dok su neki tvrdili da je grad zajedno s dvorcem i njegovim tajnama zauvijek uništen u napadima, postoje zapisi ljudi koji su svjedočili da su vidjeli vlak s 40 vagona kako se udaljava od dvorca netom prije nego je dvorac pao u ruke Crvene armije.

Bower smatra kako je moguće da je vlak prepun skupocjenih predmeta prešao kilometražu od 650 kilometara preko Poljske do Walbrizycha na granici sa Češkom gdje se pretpostavlja da se nalazi.

U subotu je javljeno kako je izgubljeni vlak pun nacističkog blaga pronađen na području grada Walbrzycha, što je potvrdio zamjenik gradonačelnika Walbrzycha, Zygmunt Nowaczyk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene