Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa Žigmanovim

Vučić pozvao Srbe da poštuju hrvatsku zajednicu: "Oni su ravnopravni građani naše zemlje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je, u povodu druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova, objavljeno je iz kabineta predsjednika i press-službe DSHV-a.

Vučić i Žigmanov razmotrili su realizaciju ključnih inicijativa i konkretnih projekata u području infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će pridonijeti unaprjeđenju položaja hrvatske zajednice u Srbiji, navodi se.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol

"Žigmanov je rekao da su dvije trećine dogovorenih projekata realizirane, dok je realizacija ostalih u tijeku. Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu", ističe se u priopćenju sa sastanka u Beogradu.

Predsjednik Vučić naveo je da je ponosan što Srbija ispunjava obećano i pozvao je građane Srbije da poštuju hrvatsku zajednicu „jer su oni ravnopravni građani naše zemlje s kojima smo živjeli i živjet ćemo u miru i slozi“.

Prošloga tjedna u Novome Sadu hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sa srbijanskim kolegama potpisala je Memorandum o osnutku lektorata hrvatskog jezika i književnosti, koji će sredstvima Hrvatske biti otvoren na Filozofskom fakultetu.

Prethodno je u Subotici otvoren novi obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici, a od jeseni redovita nastava na hrvatskom jeziku počinje u Beregu, selu na sjeveru Bačke u Vojvodini.

Također, dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu otkupljen je novcem države Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće ušlo je u posjed dijela te povijesne građevine.

Ovo je bio drugi izravni susret srbijanskog predsjednika Vučića i čelnika DSHV-a Žigmanova. Prvi je bio u veljači ove godine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene