Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bez nervoze, prosim lepo'

Šuker Milanoviću u Saboru: 'Vi ste ovdje gost pa se tako i ponašajte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor zasjedanje u četvrtak se nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna.

Sjednica Sabora i danas je započela stankom, ovaj put na zahtjev HDZ-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

'Možda se do tada popuni dvorana Kukuriku koalicijom da premijeru ne bude neugodno govoriti pred polupraznom dvoranom', rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

'Danas se nalazimo pred ključnim dokumentom koji Sabor tijekom godine donosi. Svjedoci smo da je prvi put u povijest hrvatski parlament oduzeo pravo da znamo istinsko stanje u hrvatskom zdravstvu. Deficit bio lažno prikazan, iz kojeg razloga, ne znam. Većina je odbila da hrvatski parlament zna pravo stanje. Ja se nadam da će ovi podaci dospjeti i do Junckera koji ne zna pravo stanje deficita RH jer se oni namjerno prikrivaju. Podaci koje mi imamo su alarmantni. Namjerno većina nije dala podatke da bi se prikrio stvarni deficit. Ukupne obveze danas u hrvatskom, zdravstvenom sustavu preko 10 milijardi kuna, a dospjeli dug- to nitko ne zna', rekao je nakon stanke HDZ-ov Darko Milinović.

O državnom proračunu za 2015. godinu prvi je govorio predsjednik Vlade.

'Državni proračun obilježit će dodatni napor Vlade da osigura stabilnost javnih financija. Ukupan manjak iznosit će 12,5 milijardi kuna, samo trošak kamata na dugove je više od 10 milijardi kuna. Skoro cijeli deficit nam odlazi na kamate', rekao je premijer Milanović i dodao kako mirovine i socijalne naknade nisu smanjivane niti će biti. 'Više sredstava u 2015. godini će imati Ministarstvo branitelja, njihova prava nisu i neće biti dovođena u pitanje', rekao je Milanović.

Centralni obračun plaća osigurao je jasan pregled troškova za plaće, rekao je premijer, a od iduće godine će se pratiti detaljnije i troškovi Sveučilišta te Nacionalnih parkova.

'Prihodi proračuna temelje se na blagom poboljšanju u gospodarstvu i blagom rastu BDP-a te rastu investicija u privatnom sektoru i rastu osobne potrošnje', kaže Milanović.

'Od 1. siječnja stupa na snagu novi zakon o porezu na dohodak koji bi trebao osigurati veće plaće uza gotovo milijun ljudi. Zaštitit ćemo porezne obveznike s najmanjim primanjima', rekao je Milanović.

Premijer je za saborskom govornicom rekao i kako je cilj svih reformi sustav koji će biti racionalniji te da će u tom smjeru ići i pravosudna reforma.

Proračun je realan, ali i ostvariv, ne kao što se uvijek govorilo - razvojan i socijalan jer to znači savršen, on je realan', rekao je premijer Milanović.

Premijer je podsjetio situaciju u kojoj je Vlada bila kritizirana kada su mijenjali službene automobile. 'To je bilo nešto što se moralo promijeniti. Je li moglo biti jeftinije i racionalnije? Vjerojatno je. Sada ima prigovora iz jedinica lokalne samouprave - poskupjeli su vrtići, nećemo se moći snaći... Ja jutros izlazim iz svoga stana i vidim asfaltne strojeve privatne firme Zagrebačke ceste i kažu mi da obnavljaju asfalt u ulici. Taj asfalt je besprijekoran. Radi se o Krajiškoj ulici. To je primjer bacanja novca. Pitanje je u čijem interesu. Nemojte to raditi. Ako nešto funkcionira u toj ulici to je asfalt. Besprijekoran je. Nikoga oosbno ne optužujem, ne kažem da je korupcija, to je neodgovornost. Nemojte to raditi, uložite u socijalu, smanjite cijenu vrtića. Nemojte sad to ispeglat zadnji mjesec u godini samo da potrošite novac', pozvao je premijer Milanović.

Od 1. siječnja 60 tisuća građana moglo bi odahnuti!

Ministar financija Boris Lalovac detaljnije je pojasnio tehnikalije proračuna za 2015. godinu.

Planirani deficit državnog proračuna iznosi 12,5 milijarde kuna, odnosno oko tri milijarde manje nego u ovoj godini.

Tako bi planirani proračunski manjak pao s ovogodišnjih 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,8 posto u 2015. godini.

Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok za 2016. Vlada predviđa rast od 1,3 posto, a u 2017. od 1,5 posto.

Najznačajniji pozitivni doprinos gospodarskom rastu Vlada očekuje od rasta izvoza, za 3,6 posto, te bruto investicija u fiksni kapital za 1,6 posto.

Što se tiče inflacije, njezinu stopu za 2015. Vlada procjenjuje na 1,4 posto.

Na visinu prihoda i rashoda državnog proračuna značajno utječe primjena odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima je propisan izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz sustava državne riznice od 1. siječnja 2015. godine.

Nakon premijerova i ministrova izlaganja HDZ je bio pun kritika.

'Prijedlog proračuna je nerelan i neozbiljan. U obrazloženju od desetak minuta premijer posvetio jednu trećinu vremena asfaltiranju svoje ulice. Ovaj proračun ima isključivo dvije svrhe, prva je da umiri Europsku komisiju, da im zamaže oči a druga da se na temelju njega mogu podići novi krediti kojima će se Hrvatska još više zadužiti. Da nije realan dokazuje činjenica da je predviđen deficit 12 milijardi, a završit će na 18 milijardi jer su prihodi precjenjeni, a rashodi potcijenjeni. Bez ikakvih strukturnih reformi se govori da će se uštedjeti', rekao je Željko Reiner.

'Ja se samo nadam da građani sve ovo slušaju i da izvlače pouku, to je naše jedino oružje sada. Ja sam namjerno bio kratak da biste vi imali više vremena, da građani čuju što vi mislite', odgovorio je premijer Milanović Reineru.

Nekadašnji ministar financija Ivan Šuker premijeru Milanoviću je poručio da stvari koje je iznio za govornicom ne stoje. '25 posto kamata o kojima ste govorili se odnosi na 3 godine vašeg mandata', rekao je Šuker i dodao kako su u rebalnasu Ministartsvu branitelja uzeli 23 milijuna kuna.

'Svatko priča svoje. Sve ovo što ste naveli je dvojbeno. Ali ono šo me najviše smeta je to što nakon svega što smo prošli zadnjih tjedana, nakon one sramote koju su neki pokušali prirediti u Vukovaru, a nisu usopjeli, vi se opet hvatate za branitelje i krivo interpretirate proračun. Sve što radimo radimo u dobroj vjeri. Ako itko pokušava podmetnuti to ste vi', odgovorio je Milanović Šukeru.

HDZ-ov Darko Milinović ponovno je pozvao premijera da im se dostavi realno izvješće o stanju u hrvatskom zdravstvu. Premijer mu je na vrlo slikovit način kazao kako je ministar Varga o stanju u zdravstvu govorio kada HDZ-ovog Milinovića nije bilo u Saboru. 'Kojim ste se vi poslom bavili, ja ne znam. Možda ste brojali općine po Lici koje mi ne volimo, a volimo Slavoniju. Jer to je poruka, zar ne? Vi tad niste bili u Saboru. Sad bi vi o tome razgovarali. Gdje ste tada bili, to samo vukovi znaju', odgovorio je premijer.

Iz HDZ-a su vladajuće pozvali i da poslušaju prikladnu pjesmu 'Mi imamos mnogos problemos'.

'Nikada nijedan proračun nije bio ovoliko netransparentan kao ovaj', rekao je HDZ-ov Ivan Šuker dodavši kako 'ova vlada nema ekonomsku politiku te da je fiskalna politika zato takva kakva jest - nikakva'.

Laburist Branko Vukšić takošer se ne slaže s predloženim proračunom te je zaključio da 'izgleda kao da ga je radio Vidoviti Milan'.

Ivan Šuker je SDP-ovog Ivu Jelušića nazvao 'lošom kopijom svog šefa' jer na njegovu raspravu, kako kaže, nije argument nego je krenuo vrijeđati. Nešto je pokušao prokomentirati i sam premijer Milanović, no Šuker ga je prekinuo. 'Oprostite, imate nešto za reći gospodine Milanoviću? Bez nervoze prosim lepo. Vi ste ovdje gost i tak se ponašajte, ne', poručio mu je Šuker.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene