Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zvuči primamljivo

'Ne bu nas nitko čipiral'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled najvažnijih događaja tjedna donosi Ivana Petrović.

A-u, dobit ćemo osobne sa čipom na kojem će uz sken našeg potpisa bit još kojekakvih podataka, a i počelo se hvalit molekularnu hranu kao nešto super. Znači, čekaju nas molekularni ručkovi i čipiranje, što ne zvuči nimalo primamljivo. Zvuči kao neka kontrola, detalj iz Orwellove 84. ,samo da još proglasimo nekog našeg Wilsona Smitha. Molekule i čipovi podsjećaju i na Huxleyev novi vrli svijet kojeg je taj glasoviti književnik i član iluminatskog fabijanskog društva, čini se, jednim dijelom proročki napisao prije 83 godine. Uglavnom, te čipove trebalo bi izbjeći. Zagorci bi rekli: Ne bu nas nitko čipiral.

Ali zato trebamo popularizirati Dan bez hlača. S tim se danom slobode izražavanja možemo lako identificirati u svakom drugom smislu. Jer smo bez hlača iliti po dalmatinski gaća davno ostali. Ipak ohrabruje da su mnogi nezaposleni,u vremenu bez hlača, uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, iskoristili 25 tisuća kuna poticaja, otvorili male jednostavne obrt, hrabro iskoračili na tržište i tužnu listu nezaposlenih smanjili za 262.113 imena.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Eto kako jedna loše iskomunicirana humanitarna namjera može prerasti u nacionalni skandal kojeg svatko tumači na svoj način. Proračunski novac za kampanju, predsjednica je odlučila dati HDZ-u koji joj je kampanju vodio. S tim da ta stranka cjelokupni iznos tog novca da u humanitarne svrhe. U tom slučaju porez na iznos nije potrebno platiti, što ne bi bio slučaj da je novac donirala gospođa Kolinda osobno. U tom činu ništa nije suprotno slovu,ali je u neskladu s duhom zakona i nadstranaštvom predsjedničke funkcije. Pa su SDP-ovci odmah predsjednicu etiketirali kao HDZ-ovu marionetu. Onda je Jandrokovć stao braniti, a bolje da nije.

'Dno Sredozemnog mora sve je veća sablasna grobnica imigranata'

Kazao je da nesposobna vlada ne zaslužuje taj novac kojeg, aludira, ne bi namjenski potrošila, što baš ne stoji. Jer demokratski izabrane vlade, u demokratskim zemljama, ipak bi trebale imat kontinuitet u temeljnim stavovima pa se porez za novac za donaciju - ne daje ovoj ili onoj vladi, desnoj ili lijevoj, HDZ-ovoj ili SDP-ovoj, već se daje državi. A država je iznad svega i svih. Ona nije samo domovina već i pravno-politički okvir u kojem živimo. Zato je Milanović u pravu kad ljudima poručuje - plaćajte porez to je vaša država. Ono što pak predsjednici ide u prilog jest pitanje koje je već dugo bez odgovora:a kako je to uređena država koja na pomoć siromašnima i ljudima u nevolji- lupa 40 posto poreza-halo 40 posto!

Eto, ministar Hajdaš Dončić je malo izgubio živce, pa se počeo prijetit - u ime novog modela monetizacije autocesta i to u stilu 'no pay no game'. Ma hajde. Milanović se od ove izjave ogradio kazavši kako nikad s Dončićem nije razgovarao u tom smjeru. To su ti naši mladi zeleni ministri kojima je zahtjevnost funkcije - od donošenja odluka do susreta sa stranim partnerima, sociološki šok. Zato nema stvari koja bi šokirala Šeksa. Stari lisac odlazi u mirovinu, i manevar mu je u skladu s njim, baš 'ala Šeks'. Napušta Sabor kako bi izbjegao da ga nema na listi na slijedećim izborima, jer to će značit ''Šeks je out''. A on i dalje želi biti 'inn' pa prelazi u ured predsjednice kao volonter-savjetnik za ustavna pitanja. I poslije Šeksa-Šeks. Parirat mu u tom smislu može samo Milan Bandić.

Teroristički napad dogodio se u Zvorniku. Mladi Nerdin Ibrić pucao je na policijsku stanicu i ubio policajca Republike Srpske. Potom su oni ubili njega. Nije bio evidentiran kao vehabija, ali se s njima zadnjih mjeseci družio. Nitko od dobrih poznavatelja prilika u bih nije ovim iznenađen. Bruxelles ne spada u tu kategoriju i umjesto da šalje deklarativno osuđujuće poruke bilo bi im pametnije da prouče povijest BiH, odnose od posljednjeg rata, ustavne temelje BiH državnosti i potom povuku svoj izvan pameti plan za Bosnu i Hercegovinu kojeg, na inicijativi ministara Steinmeiera i Hammonda temelje na koncepciji građanske države. Pojma Bruxelles nema što je Bosna i Hercegovina koju je Unija više od desetljeća i pol politički zapuštala. I sad misle da će s, minoriziranjem konstitutivnosti naroda i 80 milijardi eura pomoći - nešto riješiti. Vidi se kolike su šanse da u tome uspiju.

Premijer se u Okučanima sreo s braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj. Ovaj Amer što mu radi PR očito je jedina osoba koju premijer sluša. Obilježili smo 20 godina vojno redarstvene operacije Bljesak, sjećanja na dane jedinstva, ponosa i slave, podsjetnika da domovina zaslužuje mnogo više ljubavi od ove sadašnje koju joj dajemo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene