Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

'Dno Sredozemnog mora sve je veća sablasna grobnica imigranata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled događaja koji su obilježili tjedan donosi Ivana Pezo Moskaljov.

Sablasna grobnica imigranata

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?" Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Spašavali su goli život. No, do Europe, kao obećane zemlje - nisu stigli. Dno Sredozemnog mora, sve je veća sablasna grobnica imigranata, koji bježe pred siromaštvom, ratovima, nasiljem.

Europski lideri traže rješenje. Na najsmrtonosniju migracijsku rutu pomoć šalje i Hrvatska - ratni brod za borbu protiv krijumčara.

'Spašavanja migranata moraju se proširiti do Libije'

Europskog kopna pokušavali su se domoći i ilegalci u Makedoniji. Vlak ih je pregazio dok su hodali po pruzi.

Prosvjed dužnika

Izišli su na ulice, blokirali Zagreb. Stigli i Vladi pod prozore, a za divljanje rata u 'švicarskim francima' okrivili - HNB. Dužnici ne traže samo prebacivanje kredita u kune, već i ostavku guvernera. Iz Banskih dvora stiže im poruka premijera Zorana Milanovića: 'Nemojte ići ni pred jednu stranku, ni pred jednu Vladu. Shvatite da je ovo jedina Vlada, koja je za vas nešto napravila!'

Idući korak Udruge Franak: 'Vjerojatno ćemo se morati na neki način politički angažirati'

I u tjednu na izmaku 'zaoštrila' retoriku s bankama.

'Vidim određene poruke da je krenuo - lov na crveni oktobar. To bi trebao valjda biti ja, što javno govorim o određenim nelogičnostima', poručio je ministar financija Boris Lalovac.

Krpanje proračunske rupe

Jedva da su se oporavili od prošlotjednog - vozače je već dočekalo novo poskupljenje. Sada - najveće u povijesti. Stoga i ne čudi da se toči u susjednim zemljama.

Nisu trošarine jedino čime Vlada kani krpati gotovo 19 milijardi kuna veliku proračunsku rupu.
A zbog Bruxellesa - režu glomaznu državnu administraciju. Žele smanjiti najam preskupih ureda. Ušteda je to u koju bi se trebala uklopiti i selidba ministra okoliša. Ali je prerasla u aferu!

'Smijenjenom ravnatelju i ministru matematika se, blago rečeno, ne podudara'

'Na mene se posljednjih mjeseci vrši pritisak koji je postao neizdrživ zbog tog razloga sam prisiljen podnijeti ostavku', poručio je Neven Voća, bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.

Netom prije razriješen je dužnosti. Odbio se preseliti u luksuzni neboder, koji tajni ugovor o najmu smatra - znatno skupljim. Hoće li to otkriti i istraga odluči li ju USKOK, nakon kaznena prijave Mirele Holy - pokrenuti?

'Mislim da je to jedan ružan način kako se skupljaju politički bodovi', rekao je ministar Mihael Zmajlović.

Cesta koja ne vodi nikamo

Političkom zovu i nedovršenu autocestu, koja bi trebala voditi od Zagreba do Siska, ali zapravo ne vodi nikamo.

Skupo smo je platili, a onima koji su u proteklih devet godina otvarali dionicu po dionicu - sada se pridružio i premijer.

Autocesta koja se zove Zagreb - Sisak ne vozi ni u Zagreb ni u Sisak

Nikad veća razlika dijeli ih, prema Crobarometru, od HDZ-a. Unatoč lošem rezultatu, SDP-ovci su izbornu godinu, očito, shvatili ozbiljno.

Šef stranke obilazi Hrvatsku, šalje pisma u kojima se hvali postignutim rezultatima. I tvrdi: nije u kampanji - radi svoj posao.

Novi ministar kulture

Deveta izmjena u Vladi. Berislav Šipuš, novi je ministar kulture. U prvom nastupu prigovorio je kritičarima. Branio je prethodnicu koja je otišla kad je revizija otkrila da je proračun koristila kao bankomat. A i sam je morao pravdati troškove sa službenih kartica.

'Njedan od vas, uključujući i novinare, nije se pitao koji su to ljudski problemi, koje bi ta osoba mogla imati', rekao je Berislav Šipuš.

Prisegnuo novi ministar kulture Berislav Šipuš

Slučaj su preuzeli tužitelji Dinka Cvitana iza kojeg je prva godina mandata.

'Možete mi vjerovati ili ne, ali ja vam kažem ne. Nema toga tko može utjecati na mene', rekao je Cvitan za Dnevnik Nove TV.

Spavao je godinama, a onda svijetu pokazao koliko je moćan! Vulkan Calbuco na jugu Čilea, gustim je pepelom prekrio gradove. Strahuje se od novih erupcija!

Sportske igre mladih

Pretvorili su Križevce u veliko igralište - ovako se to radi!

Počele su sportske igre mladih! Na tisuće osnovnoškolaca na sportskim će borilištima pokazati svoje vještine. Ponudili su fair play igru, pred njima su nova prijateljstva. Može li bolje od toga?!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene