Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ili aktivni ili ništa

Bauk: Neaktivne udruge brisat ćemo iz registra!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko deset tisuća udruga moglo bi uskoro biti izbrisano iz registra. Najavio je to za Dnevnik Nove TV ministar Arsen Bauk. Trenutačno je u registru 51.087 udruga. Velik broj udruga nije aktivan i zapravo postoji samo na papiru. Takve će se brisati, a one koje ostaju morat će uistinu biti aktivne.

Odluče li tri osobe osnovati udrugu i dalje će moći. No morat će imati statut i sastajati se redovito. Ne budu li to činili bit će izbrisani. 'Moja procjena je da je preko 10.000 udruga koje nisu aktivne, država nema neku štetu što su one samo u registru, ali bismo htjeli imati uređen sustav', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika

U 2012. godini od gotovo 50.000 udruga financijsko izvješće predalo je njih svega 10.000. Na temelju te brojke ministarstvo je zaključilo kako ima puno onih koji nisu ni tražili novac od države niti su ikad aktivno djelovali.

'Da je lakše kontrolirati one koji rade, imat će obaveze po evidenciji imovine i ako obavljaju gospodarsku djelatnost i malo šire obveze onoga što mora pisati u statutu', dodaje ministar Bauk.

'Dosta je više tih nogometnih mešetara koji muzikašima lijepe 500 eura na čelo!'

Neaktivne udruge državu ne koštaju ništa. Počisti li se registar znat će se tko i kako može od države tražiti novac. 10.000 udruga u 2012. imalo je prihod od oko 4,5 milijarde kuna. Od tog iznosa od države su dobili oko 1,2 milijarde.

Među neprofitnim udrugama dakle ima onih samo na papiru. Najviše je sportskih klubova. Jedan od naistaknutijih je Dinamo. Udruga su građana, ne plaćaju porez na dobit, zarađuju i plaćaju ostale poreze. 'Ja sam nekoliko puta i dok sam bio zastupnik rekao da mi nije logično da profesionalni klubovi budi neprofitne udruge ali to je pitanje regulacije zakona o sportu', kaže Bauk.

Neprofitne udruge koje dobivaju novac iz proračuna po zakonu neće smjeti sudjelovati u kampanjama niti davati javnu potporu bilo kojoj političkoj stranci ili koaliciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene