Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o istražnom zatvoru

Istraga protiv Bandića i ostalih okrivljenika ide u pet pravaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok provodi istragu protiv ukupno 16 okrivljenika i dva trgovačka društva

Istraga koju je USKOK pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 15 okrivljenika za sada ide u pet pravaca.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Slika nije dostupna Neslužbena saznanja USKOK proširuje istragu protiv Milana Bandića

U slučaju Cezar Bandića, šefa holdinga Slobodana Ljubičića i ostale tereti se za zlouporabu položaja kako bi se pogodovalo tvrtki Cezar poduzetnika Petara Pripuza u poslu odvoza glomaznog otpada. Šteta se procjenjuje na više od 2 milijuna kuna.

U slučaju zamjene zemljišta sumnja se na pogodovanje u zamjeni gradskog zemljišta tvrtki Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Šteta se cijeni na 10 milijuna kuna.

U slučaju kampanja, Bandića se tereti za poreznu utaju. Državni je proračun oštećen za 4 milijuna i 800 tisuća kuna, a gradski za 875 tisuća 990 kuna jer je izbjegao platiti porez na 32 milijuna kuna donacija koje je primio na račun nakon završetka predsjedničke kampanje.

Tu je i istraga oko nezakonitih zapošljavanja u Gradu i Holdingu na zahtjeve Bandića, Ljubičića, Ivana Tolića, Zdenka Antunovića i Petra Pripuza. Zapošljavale su se prijateljice, rodbina i sinovi.

Istražuje se i korištenje gradonačelnikovog službenog automobila u privatne svhe. A okrivljeni su i njegov predstojnik ureda Miro Laco te Zdenko Antunović iz gradskog sportskog saveza. U svim slučajevima Bandić je prvookrivljena osoba.

Dakle, Uskok provodi istragu protiv ukupno 16 okrivljenika i dva trgovačka društva. Dok je za Bandića, Ljubičić, Pripuza i većinu ostalih USKOK zatražio određivanje jednomjesečnog pritvora, četvero okrivljenika pušteno je da se brani sa slobode. Već se nagađa da su neki od njih pristali na suradnju s istražiteljima.

Jedno od najdužih USKOK-ovih priopćenja

Milan Bandić i s njim još 11 suokrivljenika oko podneva su s tri policijska vozila stigli na županijski sud u Zagrebu. Tamna stakla štitila su ih od pogleda javnosti. USKOK je za njih zatražio jednomjesečni istražni zatvor, a o pokretanju istrage oglasio se s jednim od najdužih priopćenja do sada.

'USKOK je, na temelju opsežnih i složenih izvida te prikupljenih podataka od Porezne uprave i kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, utaje poreza, trgovanje utjecajem i poticanje na trgovanje utjecajem.'

Hoće li Bandić završiti u Remetincu? Gradonačelnik izašao iz sudnice, čeka se odluka suca

Odvjetnici optuženih i dalje sumnjaju u motive uhićenja.

'Poznajući modus operandi u ovakvim aferama koje se kao pokazne vježbe sada prikazuju građanima Zagreba, a građani Zagreba i Hrvatska uopće ne znaju činjenični opis djela jer činjenični opis djela nije objavljen pa molim da se to više konačno objavi i da znamo zapravo svi o čemu se radi pa će nama bit i građanima puno jasnije', kaže Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

'Težina optužbi koje se stavljaju na teret okrivljenicima pojedinačno, a i skupno ne odgovara svemu onome što se od nedjelje događa', tvrdi odvjetnik Slobodana Ljubičića, Veljko Miljević.

'Očekujem da konačno počne ovo pravosuđe funkcionirati onako kako treba, a to je da se nikakvi drugi ciljevi ne mogu rješavati u ovoj instituciji nego da ona mora funkcionirati onako kako se od nje očekuje. Prema tome čemu ove hajke i čemu stvarati i rješavati nekakve tuđe probleme i dovoditi politiku na ovo mjesto', poručio je odvjetnik Petra Pripuza, Mate Matić.

Je li Kosić priznao krivnju?

Odvjetnici sumnjaju u politički montiran proces, a USKOK sumnja u korupciju u gradskoj vlasti. Na obranu sa slobode pušteni su direktor plinare Ante Dodig, čelnice gradskog ureda za imovinsko pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i Ines Bravić te upravitelj gradskih sportskih objekata Dragutin Kosić.

'Gospodin Kosić je sinoć nakon ispitivanja pušten na slobodu. Znači li to da je priznao krivnju?', pitali smo njegovog odvjetnika.

Bandićevo uhićenje - vijest koja je podijelila Hrvatsku

'Ne to ne znači da je gospodin Kosić priznao krivnju. Gospodin Kosić je sinoć bio na prvom ispitivanju. Nakon prvog ispitivanja USKOK više nije imao nikakvih ambicija zadržat ga. To ne znači da je priznao nego da je iznosio aktivnu obranu', rekao je Boris Vinčić, njegov odvjetnik.

'Na sva pitanja je odgovorila tako da je državno odvjetništvo očuito smatralo da nema razloga za zadržavanje', rekao je Jozo Mimica, odvjetnik Ines Bravić.

Očito je već počelo zauzimanje što bolje pozicije okrivljenika u sudskim procesima koji bi mogli uslijediti.

'Imam taj dojam da je to zaista ogroman postupak i bit će vjerojatno dugotrajan i bit će puno svjedoka', kaže Vinčić.

Poduzetnik Petar Pripuz ojačao je svoj odvjetnički tim Antom Nobilom koji u Njemačkoj brani Josipa Perkovića.

'Rekli su da je ovo suđenje ima zadatak da zasjeni ono u Munchenu zato sam se ja preselio ovdje', rekao je Nobilo.

Neslužbeno iz USKOK-a poručuju imat će puno posla - iako se i sada čini velikom, istraga je tek na početku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene