Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide u zatvor

VIDEO 'Uopće me nije šokiralo, jer mene nema što šokirati u hrvatskoj državi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš se vraća u pritvor - to je službena informacija.

Branimir Glavaš ipak će ići u istražni zatvor. Vrhovni sud u svojoj žalbi državnog odvjetništva preinačio je odluku zagrebačkog županijskog suda i odlučio da Branimir Glavaš mora ići u pritvor.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda

Razlog - sud smatra, što je i činjenica, da protiv Glavaša još uvijek postoji nepravomoćna presuda zatvora od deset godina i to je obligatorna kazna zatvora. za sve kazne veće od pet godina zatvora, automatski se ide u zatvor.

Čim je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak dobio službenu potvrdu ove informacije, kontaktirao je Branimira Glavaša.

'Uopće me nije šokiralo, jer mene nema što šokirati u hrvatskoj državi. Hrvatska država je pokazala da se uistinu maksimalno izopačila u pravosudnom smislu i to me uopće ne iznenađuje, ja sam spreman na sve. Pravosuđe neka radi svoj posao, policija neka radi svoj posao, ja sad idem u Baranju na predizborni skup u Petrovo Selo. Čujte, to je sve skupa nakaradno. Molim vas lijepo, da sam ostao u mostarskom zatvoru, ja bih 18. ožujka izišao van s dvije trećine kazne. Policija neka postupa po nalogu suda', izjavio je Glavaš za Dnevnik NoveTV.

Glavaš ostaje na slobodi, odbijen zahtjev za pritvorom

Sve je počelo 12. siječnja kada je Ustavni sud dijelom ukinuo drugostupanjsku presudu Glavašu zbog tehničkih procedura i propusta tijekom suđenja, poput primjerice onoga da mu nije bilo dopušteno pravo na pravičnu obranu koju ima svatko, da nije znao da je Krunoslav Fehir postao ključni svjedok. Poslije toga je ukinuta presuda. Glavaš je odmah pušten iz mostarskog zatvora, čime je ta presuda otišla u BiH. On nije mogao biti u zatvoru u BiH zato što presuda zbog koje je bio u zatvoru ne postoji.

2009. godine Glavaš je osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina u slučajevima 'Selotejp' i 'Garaža'. 1991. godine u Osijeku. Glavaš je na dan presude pobjegao u BiH. Najprije je bio u Grudama, a potom je uhićen i sproveden u pritvor u Sarajevu. Kada je presuda postala pravomoćna, smanjena je na dvije godine. Najprije je služio kaznu u zatvoru u Zenici, a potom u Mostaru. On i odvjetnici rekli su da se vraća u Hrvatsku, jer ne postoji razlog zbog kojeg bi mogao biti u pritvoru obzirom da je u bosanskim zatvorima proveo četiri i pol godine. Međutim, na kraju se Vrhovni sud držao ovog načela obligatornog zatvora. Glavaš u četvrtak ide u pritvor.

Sve do sada je bila zamršena pravna procedura, s obzirom da se radilo o 2 presude, sud je ukinuo drugostupanjsku presudu s obzirom da je Glavaš izdržavao kaznu u drugoj zemlji.

Sam je rekao da je pobjegao u BiH jer nije želio služiti kaznu u hrvatskim zatvorima jer je ponavljao da je to montirani proces i da neće dati priliku svojim neprijateljima da mu se naslađuju što sjedi u hrvatskih zatvorima. Zbog toga se odlučio otići u BiH.

Međutim, procedura je sada vrlo jasna, jednostavna i praktična. Čim je Vrhovni sud donio odluku, ona je važeća. U četvrtak će biti dostavljena na Županijski sud koji će je dostaviti policiji. Policija će otići na kućnu adresu Branimira Glavaša u Osijeku, obavijestiti ga da je uhićen i potom ga sprovesti u pritvor. Gotovo je sigurno da ide u zatvor u Remetincu.

Nakon što je objavljena inofmracija o odluci Vrhovnog suda, Glavaš je na svojoj Facebook stranici napisao:

'Obavještavam hrvatsku javnost kako mi je novinar Jutarnjeg lista Željko Petrušić u 16:30 h dojavio da su mu njegovi provjereni izvori iz pravosudnih krugova na Vrhovnom sudu RH prokazali kako je protiv mene danas tijekom prijepodneva na zatvorenoj sjednici sudskog vijeća VS RH donesena odluka kojom se preinačuje rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 6. veljače 2015. godine kojim je odbijen prijedlog ŽDO-a Zagreb za određivanje istražnog zatvora (meni) te mi se današnjim rješenjem Vrhovnog suda RH određuje (obligatorni) pritvor. O istom još nisam službeno obaviješten, a ukoliko je informacija točna očekujem dolazak policije svakog trenutka na vrata kako bi me priveli u remetinečki zatvor.

Prema informacijama koje sam naknadno saznao, informaciju je gospodinu Petrušić dojavila prijateljica druga Milorada Pupovca, novinarka Jutarnjeg lista gospođa Slavica Lukić.

Zahvaljujem gospodinu Petrušiću, novinaru Jutarnjeg lista na odavanju strogo povjerljive informacije, a koju mi je prenio iz svojih doušničkih izvora sa VS RH.

U Osijeku 4. ožujka. 2015., 18:50h', napisao je Glavaš.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene