Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražni zatvor

Glavaš ostaje na slobodi, odbijen zahtjev za pritvorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se odlučivalo o zahtjevu tužiteljstva da se ponovno odredi istražni zatvor Branimiru Glavašu.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je, iza zatvorenih vrata, o zahtjevu tužiteljstva da se ponovno odredi istražni zatvor Branimiru Glavašu koji je, iako na to nije bio obvezan, došao na zakazano ročište.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

Izvanraspravno vijeće odbilo je zahtjev za istražnim pritvorom, a Glavaš je dobro raspoložen napustio sudnicu.

Glavaš najavio da će sutra doći na sud u Zagreb

No, odluka neće biti pravomoćna, jer na nju postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Glavaš je dolazak, osim preko odvjetnika, u četvrtak potvrdio i na svojoj facebook stranici gdje je objavio da je primio poziv "u svojstvu prvooptuženog" te da će se pojaviti na ročištu "unatoč tome što mu prijeti mogućnost ponovnog pritvaranja".

Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo prošlog petka, ističući da je nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.

Tužiteljstvo od suda stoga traži da Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Tjeralicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. siječnja, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, a po Zakonu o kaznenom postupku istražni zatvor se određuje temeljem presude kojom je izrečena kazna zatvora od pet ili više godina.(I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene