Obavijesti Video Pretražite Navigacija
valjda neće biti gore

Ozbiljan posao pred ministrom demografije: "Moja dica nisu nastala zbog para, nego zbog ljubavi"

Aktualno Galerija Trilj i demografija; ilustracija - 1 Trilj i demografija; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Trilj i demografija; ilustracija - 2 Trilj i demografija; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Trilj i demografija; ilustracija - 3 Trilj i demografija; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trilj i demografija; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Novo ime u Vladi s možda najzahtjevnijim zadatkom, je Ivan Šipić iz Domovinskog pokreta. Kao gradonačelnik Trilja, Šipić nije uspio zaustaviti ozbiljan trend pada broja stanovnika. Trilj je u deset godina ostao bez tisuću stanovnika. Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je grad koji je novi ministar demografije vodio u tri mandata, a u kojem se tek kao nezavisni vijećnik uspio izboriti za niz demografskih mjera koje pomažu roditeljima s više djece.

Devetero djece za Triljanku Damiru Lipotić i dalje su na prvom mjestu.

"Ja i sad radim četiri sata u vrtiću. Ne želim raditi osam jer su mi važnija moja dica. Tako da je to individualna odluka", kaže Lipotić.

Od države i grada tijekom njihova odrastanja novčane podrške nije bilo.

"Kad ih imate više potrošite ih, kad ih imate manje isto ih potrošite. A sad, šta vam je bitno u životu. Moja dica nisu nastala zbog para, nego zbog ljubavi", kaže Lipotić.

Ali ovakve priče su rijetkost. I Trilj je između dva popisa izgubio više od deset posto stanovništva.

"Mi smo stali na tri jer smo se bojali kako ćemo imati za svih njih", kazala je Zrinka.

"Vani isto ništa nije bolje, nego ovdje. Ni u Irskoj, ni u Njemačkoj, ni u Švedskoj", smatra Miljenko.

Rješenje će pokušati pronaći Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja u tri mandata.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Bjelovaru - 4 Krvoproliće u Bjelovaru Što je u pozadini stravičnog zločina? Psihijatar: "Ako netko ima pištolj u sefu i ode po njega..."; Susjedi: "Prije nekoliko godina imali su probleme"

"Čim je novo ministarstvo nešto će se dogodit, neće sigurno gore, ja se nadam", kaže Zoran koji o novom ministru demografije nema mišljenje.

Ali mišljenje ima sociolog iz Košuta, otac petero djece.

"Osobno se protiv njega politički borio desetak, petnaest godina", kaže Miljenko Marić iz Mosta.

Otkad je Šipić napustio HDZ, kao nezavisni s Mostom je imao većinu u gradskom vijeću. Uz cijeli paket mjera za zaposlene roditelje, omogućili su i besplatan vrtić.

"Obično pričam o rađanju djece kao o ulaganju, specifičnom ulaganju s dodanom vrijednošću. Tko to ne zna, ne zna ništa ni o ekonomiji ni o gospodarstvu ni o mirovinskim fondovima", kaže Marić.

Novo ministarstvo u idućim danima useljava u prostorije središnjeg ureda za demografiju.

"Bitno je da se što prije ekipiraju, da se ekipiraju sa nužnim osobljem i da imamo konkretne aktivnosti", rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja.

Za dio oporbe, u pitanju je izmišljanje funkcija za koalicijske partnere.

"Za ljude čiji su kapaciteti profesionalni, stručni i obrazovni takvi da te institucije ne mogu niti voditi", smatra Dalija Orešković.

Pročitajte i ovo Sanja Juras bez objašnjenja VIDEO/FOTO Protuprosvjednice Hoda za život okružila interventna policija i dva sata držala na vrućini: "Bit ćeš tu jer sam rekao da budeš ovdje, što izvodiš"

Demograf pozdravlja pokretanje ovog tijela i očekuje da čovjeka vrate u središte javne politike.

"A onda će se postepeno moći i vratiti vjera u toliko željeni povećani fertilitet. Kad ljudi počnu vjerovati u svoju državu, u sustav u kojem se živi, onda ćemo moći govoriti o povratništvu u nekim većim brojevima koji nama treba da bi mi mogli govoriti o konceptu demografske revitalizacije", smatra demograf Marin Strmota.

Jer brojke su nam trenutačno takve da ih je sve teže ignorirati, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene