Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestala u utorak

U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Aktualno Galerija Nestala djevojčica Danka Nestala djevojčica Danka Foto: Facebook/Screenshot Nestala djevojčica Danka Nestala djevojčica Danka Foto: Nova.rs Potraga za djevojčicom Potraga za djevojčicom Foto: MUP.RS Potraga za djevojčicom Potraga za djevojčicom Foto: MUP.RS +13 Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Galerija 1/18 >>
Istraga o nestanku dvogodišnje Danke Ilić iz Bora u Srbiji krenula je u novom smjeru. Treći dan nestanka donio je brojne obrate, ali djevojčici još nema ni traga.

Malena Danka Ilić (2) je nestala u Banjskom polju kod Bora u utorak poslijepodne i otada za njom traje potraga. Majka je ispričala kako je Danka nestala iz dvorišta obiteljske kuće dok je ona išla dati vode starijem djetetu. Roditelji su ispitani na policiji i izuzet je mobitel majke.

Nešto prije 18 sati u četvrtak do vikend kuće obitelji Ilić, gdje je Danka posljednji put viđena, dojurilo je vatrogasno vozilo pod rotirkama.

Do tada su dva bagera okopavala područje oko kuće, navodno zbog gomile smeća koje se uokolo nalazilo te je ometalo rad službi. Sama kuća je pregledana termovizijskom kamerom, piše Telegraf

Oko kuće se užurbano čistilo, na terenu su bili brojni pripadnici policije i vatrogasaca. 

Ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić koji je u četvrtak predveče došao na lokaciju koja se pretraživala, kasno naveče napustio je Banjsko polje.

Iza 22 sata s lokacije su otišli i vatrogasci. Na lokaciji dežura policija. Odvezeni su bageri koji su pretraživali teren.  

Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Potraga za nestalom Dankom Ilić u Boru - 3 Foto: Cropix/Cropix

U BiH privedene tri osobe

Kako je objavio Dnevni avaz, u BiH su privedene tri osobe koje se povezuju s nestankom malene Danke. 

Tri osobe iz okoline Hadžića u Kantonu Sarajevo uhićene su zbog tvrdnji da imaju informacije o nestaloj djevojčici Danki Ilić i za te podatke su tražile 50.000 KM (oko 25 tisuća eura). 

Federalna uprava policije postupajući po aktu NCB Interpol Beograd poduzela je mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a koje su rezultirale lišavanjem slobode tri osobe na teritoriju Hadžića, potvrđeno je za N1 Sarajevo. Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku maloljetne djevojčice u Srbiji, odnosno koje su tražile 50.000 KM za otkrivanje informacija.

"Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića, a u tijeku je kriminalistička obrada uhićenih", kazao je federalni inspektor Ervin Mušinović.

Uhićeni su Bashar Tufankiji, Zakuan Tufankiji i Muhamed Tufankiji.

Kako piše N1 trojica su uhićena, a tijekom live prijenosa na TikToku tražili su 10 tisuća eura za otkrivanje navodne lokacije djevojčice tvrdeći da je drže u podrumu. Policija je pretražila područje Hadžića, djevojčicu nije pronašla, a trojac je odmah nakon uhićenja tvrdio da su se ''samo šalili''. Riječ je o članovima iste obitelji.

Klix.ba objavio je fotografije uhićenih. 

Pripadnik GSS-a Srbije: "Pregledali smo svaku rupu"

O zahtjevnosti potrage posvjedočio je Aleksa Gluščević iz Gorske službe spašavanja Srbije. Rekao je kako je teren brdovit, s dijelovima obraslim gustim raslinjem no da je unatoč tome detaljno pretraženo oko 10 kvadratnih kilometara terema.

"Nas je policija u pomoć pozvala odmah u utorak poslijepodne i došlo je nas 31 s tri potražna psa. Bilo je zahtjevno tragati tijekom noći. Bilo je oko 10 stupnjeva, u nekoliko navrata nas je oprao pljusak. Teren smo prolazili po četiri, pet puta. Osim nas pregledavali su ga potražni psi, dronovi i helikopter s termovizijskom kamerom. MUP je stvarno digao sve moguće snage kako bi našli djevojčicu“, rekao je Gluščević za 24sata. Dodao je da po statistici dijete do tri godine može prijeći dva do tri kilometra udaljenosti te je i to uzetao u obzir.

"U trenutku traganja je ondje nije bilo iako je možda moguće da se nekako pojavi. Pregledali smo svaku rupu. Vatrogasci su ispumpali svaki bunar kako bi pogledali ondje, pregledan je svaki vodotok, cijevi za odvod ispod ceste, svaka brazda u šumi. Mi smo dali sve od sebe, ali i drugi. Svi su to vrlo ozbiljno shvatili", rekao je Gluščević.

Stigli bageri

Ispred vikendice na području Banjskog Polja i Brestovačke Banije iz koje je nestala dvogodišnja djevojčica Danka Ilić, kojoj se gubi svaki trag od utorka oko 13:45 stigao je bager, ali i vatrogasci. Navodno su ponovno u policiju dovedeni i roditelji.

Naime, nakon što je završila pretraga terena, koja je trajala 27 sati, policija je istragu preusmjerila na nove detalje. Treći dan potrage za malenom djevojčicom koja još ne govori bio je pun obrata.

"Neke okolnosti su sada jednostavno izbačene iz opticaja u smislu da se dijete izgubilo. Kopa se teren oko kuće i slično, dakle postoje određena saznanja i sada mislim da ćemo dobiti razrješenje slučaja“, rekao je za Vijesti Nove TV Igor Jurić iz beogradskog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Na pitanje postoje li ikakve šanse da je djevojčica gotovo 72 sata nakon nestanka još ipak živa odgovara: "Zaista nakon ovolikog protoka vremena i ovog što se sada događa oko same kuće gdje je dijete nestalo, bit ću potpuno iskren, i više sam nego zabrinut - to je nešto najblaže što mogu da kažem".

Bivši obavještajac: Policija u rješavanju ovog slučaja nema milosti

Bivši obavještajac službe državne sigurnosti Božidar Spasić na televiziji K1 je vezano za slučaj nestale djevojčice izjavio kako policija u ovakvim slučajevima nemilosrdno radi posao, ali i da je po njemu mala mogućnost da je dijete izvan granica Srbije.

"Istog momenta kada je aktiviran sistem ''Pronađi me'', to je došlo na granične prijelaze. Ovdje postoje kombinacije da je dijete već moglo biti u Bugarskoj ili Rumunjskoj, ali nitko naivan neće onda uzeti dijete i bježati prema bugarskoj ili rumunjskoj granici. Pojačane su mjere sigurnosti. Ako pretpostavimo da je netko oteo dijete, on nas sad gleda i prati sve. Zato je policija vrlo oprezna i ne daje informacije koje mogu naštetiti istrazi", istaknuo je Spasić.

Kazao je i da majka ne može biti podvrgnuta poligrafskom testiranju jer je u drugom stanju. Brine ga izjava majke koja je po njemu sumnjiva.

"Policija sada ima mnogo veći kapacitet i veliku želju, ja računam da će danas ili sutra, slučaj u svakom slučaju biti rješen", prognozira Spasić dodajući da policija nema empatiju prema nikome u rješavanju slučaja pa ni prema roditeljima, prenosi Telegraf.rs.

Pred kućom su bageri

Nekoliko pripadnika policije iskopavalo je prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretraživao se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Pred kuću je stigao bager, a u planu je da se potpuno raščisti prilaz vikendici. Nakon što su policajci završili kopanje s jedne strane, nastavili su kopati s druge strane kuće, javljaju mediji. Kasnije su na mjesto događaja došla još dva bagera.

Novinari su na prilazu same vikendice zatekli ljude koji rade na raščišćavanju prostora.

"Čudno je trenutačno sve, vjerojatno se na sve sumnja, pogotovo zato što je majka djevojčice pokazala čudno ponašanje kada se sve zbilo. Kada su pozvali policiju, izjavila je da je ušla u kuću kako bi dala drugom djetetu vodu, tvrdi da se okrenula na dvije minute i djevojčice nije bilo. Međutim, kada je policija pokušala ući u kuću, navodno je bila zaključana. I to je na neki način probudilo sumnju, pogotovo jer se znalo da u vikendici dugo nitko nije boravio niti postoje uvjeti za život", rekao je izvor za Kurir.

Policija otvara šahtove i pregledava jame oko kuće obitelji Ilić. Nadaju se novim tragovima koji bi pomogli u pronalasku djeteta.

Vozilo teške mehanizacije ušlo je u dvorište kuće iz koje je nestala Danka Ilić kako bi uklonilo tri debla koja su bila posječena u dvorištu, potvrđeno je za N1 Srbija u policiji.

Nove informacije

Policija je u četvrtak došla do novih informacija, no za sada ne žele otkriti o čemu se točno radi. MUP apelira na ljude da paze kakve informacije objavljuju jer se krivim informacijama ugrožava istraga.

"Istraga je obustavljena zato što je policija došla do novih saznanja, trenutno se ne može reći o čemu se radi, a čim bude moguće oglasit će se Ministarstvo unutrašnjih poslova" kaže izvor za Kurir.

Roditelji ponovno u policiji

Miloš i Ivana Ilić, roditelji nestale djevojčice Danke (2), od jutros se ponovno nalaze u policijskoj upravi u Boru, gdje policija ispituje okolnosti pod kojima je dijete nestalo, saznaje Nova.rs.

"Roditelji su sinoć razdvojeni, svatko je bio u svojoj obiteljskoj kući, a nadzirala ih je policija. Od jutros su ponovno u policijskoj postaji s radnicima Centra za socijalni rad", navodi izvor iz istrage.

Navodno je starije dijete, za koje je majka tvrdila da mu je davala vodu u trenutku kada je mala Danka nestala, dodijeljeno baki i djedu na čuvanje dok se istraga ne završi.

Također, obitelj nije bila u evidenciji Centra za socijalni rad.

Tri traga u istrazi o nestanku

Nakon što je policija prekinula pretragu područja za nestalom djevojčicom, istraga je krenula u novom smjeru. Tri su traga koja bi trebala dovesti do pronalaska djevojčice. Prvo, počela je detaljna provjera baznih stanica. Policija provjerava sve koji su se kretali u blizini mjesta nestanka djevojčice. 

Križanje tih podataka s iskazima svih osoba koje je policija saslušavala poslije nestanka djevojčice moglo bi ukazati na eventualne nedosljednosti u izjavama i otvoriti nove mogućnosti u istrazi.

Policija ispituje sve koji bi se mogli dovesti u vezu s nestankom Danke Ilić. Na području Bora, Zaječara i okolice ispituju alkoholičare, pedofile i sve rizične grupe", rekao je izvor za srpske medije.

Drugi trag policije vodi do majke. Ivani Ilić, majci nestale djevojčice Danke, policija je jučer uzela mobitel i poslala ga na vještačenje. Policija je to učinila u okviru šire istrage svih kontakata obitelji nestale Danke i njihovih odnosa. Podaci iz telefona Dankine majke mogli bi ukazati na nove detalje ili osobe od važnosti za slučaj. 

Treba istaknuti da analiza telefona Dankine majke, kao i činjenica da su roditelji nestale Danke Ilić jučer odvedeni u policiju na saslušanje, ne znači da su osumnjičeni ili okrivljeni za bilo koje djelo. Roditelji su dali izjavu policiji, a Dankin otac Miloš Ilić podvrgnut je poligrafskom testiranju, saznaje Informer. Majka nije bila na poligrafskom testiranju jer je u drugom stanju.

Treći trag koji provjerava policija jest provjera detalja prijave nestanka male Danke. Iako je obustavljena terenska pretraga, istraga o nestanku se nastavlja, a sada se provjeravaju privatni životi i kontakti svih članova obitelji. Ponovno se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku djeteta - vrijeme kobnog događaja, kuda su se kretali prije nestanka, kuda se majka kretala poslije nastanka.

O samom trenutku Dankina nestanka i dalje se ne zna mnogo. Također je nejasno kako je djevojčica u dobi od samo 22 mjeseca uspjela tako brzo pobjeći odraslima usred dana. Zato bi istraživanje detalja prijave nestanka moglo pomoći da izađu novi detalji misterioznog trenutka u utorak popodne.

Susjedi: "Pretužne scene"

"Kada je saznao da je djevojčica nestala, otac je neprekidno plakao dok je pretraživao šumu i dozivao kćer. Pretužne scene, da ti se srce slomi. Svi se molimo da pronađu Danku!" rekao je uznemireni susjed za Blic.

Drugi susjed rekao je da je "Danka lijepa poput anđela i nedavno je naučila hodati".

"Preslatka djevojčica, sigurno je uplašena, gdje god da se nalazi", rekao je on.

Nadu da će mala Danka biti pronađena ne gubi ni rodbina Ilića.

"Nada nas ne napušta. Teško nam je svima sve ovo palo", rekla je Dankina ujna Jovana Dragomirović, koja je prva u utorak popodne objavila vijest na društvenim mrežama da je djevojčica nestala.

Prema riječima mještana koji su u šoku zbog misterioznog nestanka Danke Ilić, mnogi sumnjaju da je djevojčica oteta, a posebno ih plaši činjenica da se, prema priopćenju MUP-a, djevojčica ne nalazi na tom području.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Sumnjivi automobil

Jasmina Stojadinović, žena iz Banjskog Polja čija je kuća opremljena nadzornim kamerama koje su snimale ulicu u kojoj je nestala Danka, otkrila je da joj je na snimci jedna stvar sumnjiva.

"U 13:10 majka je prošla pored moje kuće u automobilu zajedno s djecom. Samo pet minuta kasnije iz suprotnog smjera prošao je Punto kragujevačkih registracija. Nekoliko minuta nakon toga prošao je i Dankin otac, a zatim i policija", rekla je uznemirena žena i istaknula da je čudno da se automobil s kragujevačkim tablicama pojavi u njihovu kraju, i to samo koju minutu nakon majke.

Kurir piše da je muškarac koji je vozio automobil koji je projurio u trenutku nestanka djevojčice velikom brzinom susjed koji živi nedaleko te da je bio u alkoholiziranom stanju.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor

Podsjetimo, djevojčici se svaki trag gubi od utorka oko 13:45. Nestala je u prigradskom naselju Banjsko Polje kod Bora dok se igrala s majkom i bratom, a nije pronađena ni nakon dva dana potrage. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene