Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apple tajanstveniji od CIA-e!

Znate li zašto Apple zapošljava ljude da rade na lažnim projektima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Knjiga Inside Apple pokazuje nam na što je sve spremna ova kompanija kako bi nove proizvode držala u apsolutnoj tajnosti

Kada se u Appleovom kampu pojave majstori koji stavljaju nova vrata, zamračuju prozore i postavljaju nove zidove, kada se uvode novi sigurnosni protokoli i nove brave, zaposlenicima ove kompanije jasno je da Apple ponovno radi na nekom tajnom proizvodu za kojeg nitko ne smije znati.

Tako je situaciju u ovoj kompaniji opisao Adam Lashinsky u svojoj knjizi 'Inside Apple: How America's Most Admired--and Secretive--Company Really Works'. Kao što samo ime kaže, Lashinsky nam na temelju razgovora sa zaposlenicima i informacija koje je godinama skupljao o ovoj kompaniji daje uvid u pravo stanje stvari unutar ove kompanije.

Knjiga Inside Apple na tržištu se pojavila prije par dana, a na nekim internetskim stranicama pojavili su se neki isječci iz nje koji najbolje dočaravaju atmosferu tajnovitosti i nepovjerenja koja tamo vlada.

Tako na Business Insideru prenose anegdotu koju je potvrdio jedan bivši Appleov zaposlenik na LinkedInu, a prema kojoj neki zaposlenici (u konkretnom slučaju viši inženjer u Appleu) na početku svoje karijere rade na lažnim proizvodima i projektima. Tek kada se njihovi nadređeni uvjere da su oni 'sigurni' tj. da neće odavati tajne informacije, onda ih uključuju u prave projekte.

Osim što rade na lažnim projektima, novake u kompaniji Apple nekad stavi na tzv. 'dummy' pozicije gdje im uopće nije jasno što točno trebaju raditi. Jedan je inženjer tako rekao da je radio na poslu vezanom uz iPod, ali mu u biti nije bilo jasno što točno radi – svi su oko njega to znali, no nitko mu nije smio reći kakav je to posao.

Također, niti sami zaposlenici među sobom ne smiju razgovarati o svim stvarima te o nekim proizvodima u razvoju mogu pričati tek kada se uvjere da su svi u prostoriji upoznati s njima.

Tu je situaciju opisao Bob Borchers iz Applea – prilikom ranih dana razvoja iPhonea svi su se skupili oko okruglog stola kako bi rekli što će taj dan raditi, ali polovica njih nikome nije smjela reći na čemu rade jer je to za sve ostale bila tajna.

Poznato je da je i sam Jobs na sastancima govorio da, ako se išta o čemu razgovaraju na sastancima pojavi u javnosti, zaposlenici će dobiti otkaz te će imati posla s najboljim Appleovim odvjetnicima.

'Morali ste potpisati specijalan ugovor u kojem ste potvrdili da radite na tajnom projektu o kojem nikome ne smijete reći niti riječi – čak niti ženi i djeci', opisao je situaciju jedan Appleov inženjer.

Knjiga otkriva i da među Appleovim zaposlenicima kolaju priče kako tajni agenti ove kompanije često kruže oko restorana u kojima se okuplja ekipa iz Applea, prate ih i prisluškuju te prijavljuju one koje uhvate da pričaju o novim proizvodima – njima navodno odmah slijedi otkaz.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene