Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je bio Guy Fawkes?

Znate li tko se krije iza danas najpoznatije maske na svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urotnik iz 17. stoljeća koji je 'oživljen' u stripu 80-ih godina prošlog stoljeća postao je simbolom borbe protiv totalitarizma, državne kontrole i korporacija

Brojnim prosvjedima u posljednje vrijeme – bilo da je riječ o borbi protiv bankarskog sustava i Occupay Wall Street pokreta u SAD-u ili bilo da je riječ o demonstracijama protiv ACTA-e u Europi, zajednička je jedna stvar – sve više prosvjednika nosi masku nasmijanog čovjeka s brkovima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić, Anonymous Cyber rat Anonymousi hakirali Vučića i poslali mu jezivu poruku: "Ovo je samo početak..." Anonimusi, Aleksandar Vučić Zovu ga Putinovom marionetom VIDEO "Mi ne opraštamo, očekujte nas": Anonimusi zaprijetili Vučiću, pogledajte kako im je odgovorio

Ovu su masku popularizirali Anonymousi koji su je počeli koristiti u svojim obraćanjima javnosti putem interneta, a s vremenom je postala simbol borbe pojedinaca za svoja prava i simbol protiv svih oblika diktatura i totalitarističkih režima te kapitalizma i ograničavanja slobode pojedinaca.

Priča o osobi koja stoji iza te maske počinje još u 17. stoljeću – Guy Fawkes zajedno s grupom urotnika 5. studenog 1605. godine planirao je dignuti u zrak britanski parlament (danas se ovo naziva 'barutnom zavjerom') i ubiti kralja, no loše planirana urota propala je kada uhvaćen u podrumu gdje je skrivao bačve baruta i uhićen zajedno s ostalim urotnicima.

Kada je uhićen, Fawkes je priznao da je pokušao uništiti parlament te je izrazio žaljenje što nije uspio realizirati svoje namjere. Slijedilo je mučenje i suđenje na kojem su urotnici proglašeni krivima te su obješeni i raščetvoreni.

Iako se priča o Guy Fawkesu provlači godinama (5. studenog u Velikoj Britaniji čak se slavi kao dan Guya Fawkesa), njegovo je ime ponovno 'oživljeno' u stripu 'V for Vendetta' s početka osamdesetih za koji su zaslužni David Lloyd i Alan Moore.

U njemu se osoba s maskom Guya Fawkesa bori protiv totalitarističke države u kojoj vlada potpuna državna kontrola i nadzor nad svim građanima koji nemaju nikakvih sloboda. Ovaj je strip uskoro dosegao kultni status, a široka javnost s Fawkesom i tom famoznom maskom upoznala se sredinom prošlog desetljeća kada je strip ekraniziran (film se također zove 'V for Vendetta', a u Hrvatskoj je preveden 'O za osvetu').

Iako sam film ne prati u potpunosti radnju stripa, poanta priče – maskirani borac protiv totalitarizma, potpune državne kontrole, gušenja osobnih sloboda i nadzora informacija koji želi probuditi svijest građana i potaknuti revoluciju ostala je ista.

Zato nije čudo da su Anonymousi kao svoj simbol uzeli upravo masku s likom Guya Fawkesa jer je i njihova misija slična – počela je kao borba za slobodu interneta, a s vremenom se proširila u nešto puno veće pa tako danas Anonymousi podržavaju Grke kojima prijeti 'porobljavanje' od strane MMF-a, podržali su revolucije u arapskim zemljama, Occupy Wall Street pokret te se bore protiv velikih korporacija i državnih vlada.

Sve njihove poruke koji odašilju putem interneta prati i neizbježna Guy Fawkes maska čija je prodaja u posljednje vrijeme itekako porasla – ironično, prava na ovu masku ime Time Warner tako da je jedna ovako velika korporacija profitirala upravo na račun njihove borbe protiv kapitalizma.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene