Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 godina od prvog GSM poziva

Znate li tko je i kada obavio prvi GSM poziv?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se mnogima čini da su mobiteli oduvijek s nama, tek je sada navršeno dvadeset godina od prvog GSM poziva.

Jučer je obilježena dvadeseta godišnjica od prvog GSM poziva – njega je 1. srpnja 1991. obavio finski premijer Harri Holkeri. On je, koristeći Nokijinu opremu, nazvao Kaarinu Suonio, zamjenicu gradonačelnika grada Tamperea kojoj je rekao da 'stvaraju povijest', komentirao je kako nema nikakvog šuma i pozadinske buke – kao da priča sa susjedom zaključivši da je GSM najsigurnija i najekonomičnija mreža na svijetu.

Ovaj je poziv označio početak jedne nove ere u telekomunikacijama te je GSM, s kvalitetom poziva i s mogućnošću slanja kratkih tekstualnih poruka (SMS) postavio temelj brzog razvoja mobilne telefonije koji je, kao što vidimo, doveo do toga da smo danas postali skoro pa ovisni o našim telefonima.

Oni nam više ne služe samo za glasovnu komunikaciju i slanje poruka, već su nam zamijenili glazbene i video playere, digitalne fotoaparate, s njima surfamo internetom i razmjenjujemo e-mailove, a u budućnosti bi trebali postati i glavno sredstvo plaćanja koje će zamijeniti kartice.

Inače, Global System for Mobile communications (GSM) prihvaćen je 1987. kao europski standard za digitalnu mobilnu tehnologiju, a prema podacima GSM Associationa, danas više od 4 milijarde korisnika u 234 zemlje i dalje koristi telefone bazirane na ovom standardu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene