Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pauci eunusi napadaju

Znate li da nema žešćeg borca od kastriranog pauka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seks kod pauka može biti vrlo poguban po mužjaka jer postoji ne tako mala opasnost da izgubi genitalije.

Da, pauci tijekom spolnog odnosa zaista mogu izgubiti svoje reproduktivne organe. No, za razliku od ljudskih eunuha, pauci nakon ovakve vrste kastracije postaju još agresivniji borci. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Noćna mora VIDEO Ne bojite se paukova? Slika nije dostupna Kurdi protiv Islamista VIDEO Objavljene snimke borbi protiv IS-a: Pogledajte kako to izgleda na terenu

Sve je to dio reproduktivne strategije vrste pauka Nephilengys malabarensis. Mužjaci naime, žele biti sigurni da njihovu ženku neće 'napumpati' još netko nakon njih. A kako bi ubojstvo ženke poništilo sve što su napravili, ovi mužjaci se odlučuju na nešto manje drastičan potez. Doslovce pokidaju svoje reproduktivne organe i oni ostaju u oplođenoj ženki.

To blokira ženkine reproduktivne organe, što bi teoretski trebalo onemogućiti druge mužjake da spolno opće sa ženkom. No, kako njihovi rivali mogu vrlo jednostavno ukloniti njihove reproduktivne organe i potom se pariti sa ženkom, pauci eunusi postaju ekstremno agresivni i ljubomorno čuvaju svoju družicu žestoko se boreći sa svim mužjacima koji joj pokušaju prići.

Znanstvenici Simona Kralj-Fišer sa slovenske Akademije znanosti i umjetnosti i Matjaž Kuntner iz Nacionalnog prirodoslovnog muzeja u Washingtonu proučavali su vrstu Nephilengys malabarensis, no pronašli su još jednu vrstu pauka koja ima malo drugačiji pristup. Parenje vrste Nephilengys livida s Madagaskara u više od 70 posto slučajeva završava kastracijom koja u većini slučajeva pak prevenira daljnju reprodukciju. No, razlika je ta što mužjaci ove vrste ne samo da ne postaju bolji borci, već su puno manje agresivni nego ranije, a ženku jedva da i pogledaju nakon parenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene