Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što jedu najveće ribe

'Znanstveno zlato' iz izmeta kitopsine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimke kitopsine koji obavlja nuždu najvjerojatnije neće oduševiti prosječnog ljubitelja prirode. Ali jednom je istraživaču to bila rijetka prilika da prikupi uzorke 'otpada' najveće ribe na svijetu. Kaže kako je otkrio 'pravo zlato', putem kojeg će bolje istražiti njegove prehrambene navike, prenosi Daily Mail.

Ovako nešto prvi je put snimljeno i bit će prikazano u dokumentarcu 'Shark' u kojem se prati jednogodišnja potraga znanstvenika Marka Meekana i otkrivanje životnih navika ove rijetke životinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve Ilustracija najavili proširenje istraživanja Vrijedno otkriće u susjedstvu: U maloj općini pronađene znatne količine zlata

Razumljivo je da je znanstvenik bio oduševljen tako rijetkom prilikom jer inače kitopsna nuždu obavlja u puno dubljim vodama.

DNK uzorak uz satelitske oznake koje su bile prikopčane na šest mladih kitopsina, otkriva kako se ove životinje hrane na Božićnim otocima u Indijskom oceanu.

Satelitski nadzor pokazao je kako kitopsine proputuju tisuće milja mjesečno. U jednom je trenutku Meekan izgubio signalni uređaj koji je otpao s kitopsine pa mu je jedan ribar pomogao da ga pronađe.

Kitopsine se hrane planktonima i rijetki su primjerci koji se mogu pronaći u tropskim i toplijim vodama. Na listi su ugroženih životinja kojima prijeti istrebljenje, zbog velikog izlova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene