Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici CERN-a žele ići dalje. U želji za novim informacijama iz svemira plan im je sagraditi novi stroj, nasljednika Velikog hadronskog sudarača.


Svoje su ambicije iznijeli na konferenciji održanoj u Parizu. Nakon LHC-a (Large Hadron Collider) i Femirlabovog Tevatrona oni žele novu generaciju strojeva. Za to im je potrebno 10 milijardi eura. Novi stroj bio bi nasljednik LHC-a, koji je u ožujku izvršio prvi sudar dvaju snopova protona. Novi stroj činio bi 50 kilometara dugačak tunel nazvan International Linear Collider (ILC), koji je dugo bio predmet rasprava.

Vezani članci Dragan Primorac, Ivan Đikić Primorac odbacuje Đikićeve optužbe za sukob interesa: "On vjeruje da neistina koja se ponovi više puta, s vremenom postaje istina. Sve mu opraštam" Slika nije dostupna VIDEO: Što će se dogoditi ako gurnem ruku u sudarač čestica

>> Tajne svemira: LHC postavio novi rekord

Na znanstvenicima je sada da pronađu sponzore, kaže Guy Wormser, jedan od organizatora konferencije. Nadaju se da bi stroj mogao proraditi do 2020. ili 2025. godine. Worser je objasnio da bi se novim strojem mogle detaljno analizirati čestice otkrivene u LHC-u. Umjesto sudaranja protona novi razbijač bi ubrzavao elektrone i pozitrone (antičestice elektrona). Stroj bi se mogao izgraditi bilo gdje u svijetu, ovisno o tome tko bi ga financirao, rekao je Wormser.