Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednik LHC-a

Grade novi stroj zbog informacija iz svemira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici CERN-a žele ići dalje. U želji za novim informacijama iz svemira plan im je sagraditi novi stroj, nasljednika Velikog hadronskog sudarača.

Svoje su ambicije iznijeli na konferenciji održanoj u Parizu. Nakon LHC-a (Large Hadron Collider) i Femirlabovog Tevatrona oni žele novu generaciju strojeva. Za to im je potrebno 10 milijardi eura. Novi stroj bio bi nasljednik LHC-a, koji je u ožujku izvršio prvi sudar dvaju snopova protona. Novi stroj činio bi 50 kilometara dugačak tunel nazvan International Linear Collider (ILC), koji je dugo bio predmet rasprava.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Slika nije dostupna On line znanost VIDEO: Što će se dogoditi ako gurnem ruku u sudarač čestica

>> Tajne svemira: LHC postavio novi rekord

Na znanstvenicima je sada da pronađu sponzore, kaže Guy Wormser, jedan od organizatora konferencije. Nadaju se da bi stroj mogao proraditi do 2020. ili 2025. godine. Worser je objasnio da bi se novim strojem mogle detaljno analizirati čestice otkrivene u LHC-u. Umjesto sudaranja protona novi razbijač bi ubrzavao elektrone i pozitrone (antičestice elektrona). Stroj bi se mogao izgraditi bilo gdje u svijetu, ovisno o tome tko bi ga financirao, rekao je Wormser.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene