Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sperma miševa zamrznutih prije 15 godine poslužila je za oplodnju odraslih ženki i, na iznenađenje znanstvenika, jedna od njih pet izlegla je zdrave potomke.


Znanstvenici se nadaju da bi rezultat ovog eksperimenta neke izumrle životinjeske vrste mogao doslovno vratiti u život.

Vezani članci Andrej Plenković u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Frcale iskre, Jandroković ukorio Plenkovića: "Da ste zastupnik, dobili biste opomenu!" Miša mu maloga (FOTO: Ilustracija) Stvarno, dečki?! Policajci ustvrdili da su pola tone zaplijenjene marihuane pojeli miševi

Već je predloženo da se isto pokuša sa spermom mamuta smrznutih u vječnom ledu. Oplodnjom zdrave slonice znanstvenici se nadaju stvoriti živi primjerak (polu)mamuta.

- Ako spermatozoidi u tijelima životinja smrznutih tisućama godina mogu preživjeti neoštećeni, onda postoji mogućnost da se oplodnjom ženke bliske životinjske vrste razvije plod, zaključili su znanstvenici u svom priopćenju.  

Pri ovom pokušaju znanstvenici namjerno nisu koristili tehniku kriogenog smrzavanja, kako bi očuvali sjeme na temperaturama bliskim apsolutnoj nuli, već su tijela miševa držali na - 20 stupnjeva celzijevih.

Nakon odmrzavanja, sjeme je izgledalo mrtvo, no na iznenađenje znanstvenika, ubrzo je oživjelo.

Ipak, bez obzira na ovo otkriće, šanse za povratak mamuta na lice Zemlje prilično su slabe.

Bilo koji primjerak mamuta smrznutog u ledu star je barem 10 tisuća godina, dok su miševi bili smrznuti tek desetljeće i pol.

Šanse su još manje kada se uzme u obzir da je proces smrzavanja mamuta ipak tekao dulje vrijeme, što omogućuje raznim mikroorganizmima da nepovratno unište sjeme.