Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici otkrili tri gena koji kontroliraju razinu HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni tim znanstvenika uspio je precizno odrediti tri gena za koje znanstvenici vjeruju da kod nekih osoba zaraženih HIV-om u prvom stadiju infekcije pomažu da se uspori širenje virusa te odgodi daljnje napredovanje bolesti, odnosno razvoj AIDS-a.

Otkrili su promjene na trima genima koje bi mogle pomoći imunološkom sustavu kod nekih osoba da zadrži virus pod kontrolom, s obzirom da neki drugi geni ne uspijevaju kontrolirati širenje HIV-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Revolucionarno otkriće Znanstvenici otkrili molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a Slika nije dostupna Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 'Žena je u pošti odbila uzeti pismo zbog imena udruge, da se ne zarazi'

Međunarodna skupina znanstvenika skenirala je genome 486 osoba inficiranih HIV-om, podrijetlom iz Švicarske, Italije, Britanije, Australije, Španjolske i Danske.

"Pokušali smo ustanoviti zašto kod nekih osoba imunološki sustav uspijeva smanjiti broj virusa na vrlo nisku razinu, a kod nekih ne uspijeva", rekao je genetičar David Goldstein, direktor Centra za populacijsku genomiku i farmakogenetiku Instituta za genomiku Sveučilišta Duke u Durhamu u Sjevernoj Karolini koji je vodio istraživanje istodobno provedeno i na švicarskom Sveučilištu u Lausannei. Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u zadnjem broju stručnog časopisa Science.

Ustanovili su da bi jedan od tri spomenuta gena, koji su nazvali HLA-C, mogao postati vrlo učinkovito potencijalno cjepivo. Kapacitet imunološkog sustava da pobijedi virus na samome početku zaraze ima veze s brzinom kojom infekcija prelazi u bolest - AIDS. Cjepivo bi moglo djelovati na način da se iskoristi zaštitna funkcija ovih gena kako bi se imunološki sustav organizma uspio učinkovitije boriti s opasnom infekcijom. 

Drugi gen, nazvan HCP5, ima vrlo rijetku varijaciju koja, prema
saznanjima znanstvenika, omogućuje bolju kontrolu nad HIV-om. "Ovi rezultati donose nam nova saznanja o genetičkim faktorima koji kontroliraju HIV. Nove analize pokazale su da pacijenti koji imaju određene genetičke varijacije, poznatije kao genetski polimorfizmi, u ključnim stanicama imunološkog sustava puno učinkovitije kontroliraju širenje virusa HIV-a", objasnio je dr. Goldstein.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene