Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski znanstvenici iz amsterdamskog medicinskog centra (AMC) otkrili su gen odgovoran za iznenadno zatajenje srca mladih ljudi.


Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskim stranicama američkoga stručnog časopisa American Journal od Human Genetics. Znanstvenici su objasnili kako su se tijekom istraživanja usredotočili na idiopatsku fibrilaciju ventrikula, dosad nedovoljno poznat i neobjašnjiv poremećaj srčanog ritma. Osobe koje pate od ovog poremećaja osjećaju iznenadne brze kontrakcije srčanog mišića, što blokira redovitu funkciju srca, odnosno punjenje klijetki, i brzo rezultira srčanim udarom. Ako poremećaj ostane nezamijećen ili se ne liječi, mozak pati od nedostatne opskrbe kisikom što uzrokuje iznenadnu smrt.

Poremećaj na kromosomu

Vezani članci Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Buljan Flander oštro: "Struka bi trebala više raditi na zaštiti prava djeteta, jer kao da smatramo da je roditelj i vlasnik djeteta pa mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu" Toni Kljaković Gašpić Pogoršava se stanje s koronom u Splitu: "Nikad nije bilo gore. Sve je više mladih, situacija nije dobra"

Četvrtina osoba koje boluju od ovoga oblika nasljednoga genetskog poremećaja često umre prije navršenih 50 godina. Nizozemski znanstvenici ustvrdili su da je za poremećaj odgovoran fragment DNK na kromosomu 7q36. Kod nositelja ovoga gena mogućnost prijenosa na potomstvo je čak 50 posto. No, s obzirom da su znanstvenici identificirali gen, osobama koje ga imaju, moći će se implantirati maleni elektronički defibrilator. Dakle, ukoliko dođe do srčanog zastoja, automatski će reagirati elektronički debriblator koji će zaustaviti ventrikularne kontrakcije.