Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najhladnije mjesto na Zemlji Antarktika je prije 53 milijuna godina imala blagu i suptropsku klimu, rekla je skupina međunarodnih znanstvenika po povratku s 57-dnevnog boravka na Južnom polarnom oceanu.


Stručnjaci su se usidrili u Hobartu na Tasmaniji i umjesto bušenja na samoj Antarktici israživali su u oceanu gdje mogu bušiti do 1.000 metara dubine i time zaći dublje u prošlost. Na temelju 3.000 uzoraka uzetih geološkim bušenjem, zaključili su da se klima promijenila.

Vezani članci Slika nije dostupna Nizozemka na traktoru bliži se Južnom polu Slika nije dostupna Ozonska rupa nad Južnim polom i dalje se širi

Henk Brinkhuis iz Nizozemske i Carlota Escutia iz Španjolske, suvoditelji ekspedicije, očekivali su zaći u prošlost 37 milijuna godina unatrag, no uspjeli su kroz kamenje, fosile i mikrobe doseći prapovijest stariju od 50 milijuna godina. 'Uspjeli smo čitati povijesnu knjigu koja se piše nekim doista čudnim jezikom', rekao je Brinkhuis.

Zemlja se hladila i hladila i hladila

Proučavanjem geoloških uzoraka moguće je utvrditi zašto se stvorio led te kako promjena klime može promijeniti ledenu koru koja prekriva 95 posto Antarktike.

'To je poput filma koji se vrti unatrag. Zbog čega se zemlja hladila? I hladila se i hladila i hladila te je u jednome trenutku bilo dovoljno hladno da je počeo rasti prvi ledeni prekrivač', objasnio je Brinkhuis za novine Hobart's Mercury.

Brod JOIDES Resolution od 143 metara jedinstven je u svijetu specijaliziran za bušenje morskog dna. Na njemu je 50 znanstvenika i 65 članova posade, a vlasništvo je Združenih oceanografskih institucija za dubinsko bušenje i uzimanje uzoraka. (Hina)