Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnoviji podaci

Zemlja ima 8,7 milijuna živih vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naš planet ima približno 8,7 milijuna živih vrsta, od čega se 6,5 milijuna razvija na čvrstom tlu a 2,2 milijuna u vodenom podneblju, prema dosad najpreciznijoj procjeni objavljenoj u utorak u SAD-u.

Od tih 8,7 milijuna vrsta, samo 1,23 milijun (14,1 posto) dosad je otkriveno, popisano i katalogizirano, ističu istraživači globalne mreže 'Census of Marine Life' (Popis morskog života), autori radova objavljenih u američkom znanstvenom časopisu PloS Biology.

Njihova procjena se temelji na najnovijim tehnikama taksonomije, te omogućuje preciznije određivanje broja vrsta za razliku od prijašnjih u kojima se govorilo o tri do sto milijuna vrsta.

Velika većina od 8,7 milijuna vrsta su životinje - 7,77 milijuna, od kojih su katalogizirane 953,434 vrste. Slijede gljive s 0,61 milijuna vrsta, biljke s 0,3 milijuna, protozoa (skupina jednostaničnih organizama) s 0,04 milijuna, te kromisti (alge i drugi mikroorganizmi) s 0,03 milijuna vrsta. Bakterije i druge skupine mikroorganizama nisu uključeni u te brojke.

'Pitanje koliko živih vrsta postoji na Zemlji zanimalo je znanstvenike stoljećima a odgovor je posebno važan jer ljudske aktivnosti i njihov utjecaj ubrzavaju stopu nestanka vrsta', objašnjava Camilo Mora s Havajskog sveučilišta i sveučilišta Dalhousie u Halifaxu, glavni autor studije.

Po njegovim riječima, 'brojne vrste mogle bi nestati prije nego spoznamo njihovo postojanje, jedinstvenu zadaću u ekosustavu i potencijalni doprinos poboljšanju dobrobiti za ljude'. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura Slika nije dostupna Prije 252 milijuna godina Hoće li se povijest ponoviti oko najvećeg masovnog izumiranja vrsta?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene