Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sraz svjetova

Zemlja će biti uništena u sudaru planeta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlja bi se jednog dana mogla sudariti s Marsom zbog 'njihanja' po putanji koje se odvija u skladu s preciznim otkucavanjem 'satnog mehanizma' Sunčeva sustava.

Merkur, Mars i Venera potencijalni su kandidati za sudar s našim planetom. No, na sreću, takav scenarij moguć je tek za najmanje milijardu godina. Naime, orbite planeta nisu potpuno stabilne zbog sile gravitacije koja vlada između tih planeta. S vremenom bi se zbog toga cijeli sustav mogao naći u prličnom neredu, poput loše balansirane gume na automobilu koja s vremenom zbog toga puca u vožnji.

Kraj prije kraja

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Slika nije dostupna Poravnati na nebu VIDEO: Najbolja snimka nebeskog fenomena

Na sličan način, planeti Sunčeva sustava mogli bi biti povućeni i izbačeni sa svojih putanja u duboki svemir, urušiti se u svoju zvijezdu, tj. Sunce, ili se međusobno sudarati. Dva francuska znanstvenika izračunala su kolike su šanse da se Sunčev sustav raspadne daleko prije 'smrti' Sunca, što bi se trebalo dogoditi za nekih 5 milijardi godina. Oni su ustanovili da su putanje 'plinovitih divova' - Jupitera, Saturna; Urana i Neptuna - prilično stabilne, za razliku od putanja malih stjenovitih planeta, u koje spadaju Merkur, Venera, Zemlja i Mars.

  

Više mogućih scenarija

Kompjuterske simulacije pokazale su nekoliko mogućih scenarija u kojima dolazi do sudara manjih planeta Sunčeva sustava. Jedna simulacija otkriva mogućnost udara Merkura, Venere i Marsa u Zemlju, dok prema drugoj Mars dolazi na udaljenost od svega 794 kilometra od Zemlje. 'Takva situacija bila bi katastrofalna za život na Zemlji, došlo bi vjerojatno do višestrukih udara Marsa u zemlju', kažu u časopisu Nature Jacques Laskar i Mickael Gastineau iz Pariškog opservatorija.

Dinamika kaosa

Sada ne ostaje ništa drugo nego pokušati shvatiti dinamiku kaosa koji bi mogao dovesti do ovakve situacije, kažu drugi stručnjaci. Jer, po njima, možemo s 99 posto sigurnosti računati na trenutačno 'otkucavanje sata' Sunčeva sustava i u budućnosti. No, onih preostalih jedan posto zadaju nam zadaću da shvatimo mehanizam koji bi mogao dovesti do potencijalno opasne situacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene