Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjena za fosilna goriva

Želučana bakterija pretvara šećer u biodizel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želučana bakterija E. Coli, možda postane ključna u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, zbog svog svojstva da biljni šećer pretvara u biodizel.

Biodizel se već neko vrijeme smatra potencijalnom zamjenom za fosilna goriva, zbog svoje sličnosti gorivima trenutno u širokoj uporabi. No, njegova proizvodnja je trenutno preskupa za široku primjenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijedi komercijalizacija Znanstvenici iskoristili bakteriju kao neograničen izvor obnovljive energije Slika nije dostupna Zaradili 40.000 kuna Šibenski genijalci: Evo kako su sami zaradili za novu učionicu

Kako bi biodizel od zanimljive inovacije postao komercijalno ispaltiv, potrebno je pronaći način kako ga dobiti izravno iz biljaka. Znanstvenici s sveučilišta Stanford sada misle da bi bakterija E. Coli mogla biti ključna za to.

E. Coli, koja kod ljudi uzrokuje trovanje hranom, može pretvoriti biljni šećer u masnu kiselinu, sličnu sapunu, koja bi mogla biti preteča slijedeće generacije biogoriva.

'Dobra vijest je da je 'motor' u E. Coliju koji proizvodi masne kiseline vrlo jak', izjavio je za Daily Mail Chaitan Khosla, jedan od znanstvenika koji rade na projektu. 'Može pretvarati šećer u gorivo velikom brzinom'

Znanstvenici su potvrdili da nastavljaju s proučavanjem E. Colija s ciljem da stvore uvjete u kojima bakterija još brže pretvara šećer u potencijalno novo gorivo.

'Ovo je bliže barelu nafte iz Saudijske Arabije nego bilo koje drugo biološki derivirano gorivo', dodao je Khosla.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene