Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Želučana bakterija E. Coli, možda postane ključna u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, zbog svog svojstva da biljni šećer pretvara u biodizel.


Biodizel se već neko vrijeme smatra potencijalnom zamjenom za fosilna goriva, zbog svoje sličnosti gorivima trenutno u širokoj uporabi. No, njegova proizvodnja je trenutno preskupa za široku primjenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Šibenski genijalci: Evo kako su sami zaradili za novu učionicu Slika nije dostupna Istra: Otkrivena nedopuštena razina bakterija u sladoledima i kolačima

Kako bi biodizel od zanimljive inovacije postao komercijalno ispaltiv, potrebno je pronaći način kako ga dobiti izravno iz biljaka. Znanstvenici s sveučilišta Stanford sada misle da bi bakterija E. Coli mogla biti ključna za to.

E. Coli, koja kod ljudi uzrokuje trovanje hranom, može pretvoriti biljni šećer u masnu kiselinu, sličnu sapunu, koja bi mogla biti preteča slijedeće generacije biogoriva.

'Dobra vijest je da je 'motor' u E. Coliju koji proizvodi masne kiseline vrlo jak', izjavio je za Daily Mail Chaitan Khosla, jedan od znanstvenika koji rade na projektu. 'Može pretvarati šećer u gorivo velikom brzinom'

Znanstvenici su potvrdili da nastavljaju s proučavanjem E. Colija s ciljem da stvore uvjete u kojima bakterija još brže pretvara šećer u potencijalno novo gorivo.

'Ovo je bliže barelu nafte iz Saudijske Arabije nego bilo koje drugo biološki derivirano gorivo', dodao je Khosla.