Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže Google Wallet

Započinje revolucija mobilnog plaćanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U budućnosti će sve naše kartice biti pohranjene u mobitelu te ćemo transakcije vršiti putem pripadajuće aplikacije

Zaboravite novčanik i kreditne kartice – u budućnosti će nam za kupovinu biti potreban samo mobilni telefon i Google Wallet aplikacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mobilno plaćanje PayPal demonstrirao jednostavno prebacivanje novca između telefona

Google je ovaj servis najavio ranije ove godine, a sada će ga se u SAD-u i službeno moći koristiti. Na početku će biti dostupan jako malom broju korisnika – samo onima koji koriste Googleov Nexus S pametni telefon, i to na mobilnom operateru Sprint te samo u nekim gradovima u SAD-u.

Google Wallet omogućava plaćanje korisnicima kartica Citi MasterCarda, Vise, Discoverija i American Expressa, a moći će se plaćati i putem Googleove prepaid kartice. U Googleu napominju da je ovo tek početak i da žele omogućiti plaćanje svim karticama putem Walleta te će se u budućnosti ova aplikacija i usluga moći koristiti i na drugim telefonima.

Google servis za mobilno plaćanje baziran je na NFC tehnologiji (za povezivanje na malim udaljenostima) – sve što je potrebno za plaćanje jest pokrenuti aplikaciju na svom telefonu, ukucati tajni broj i odabrati karticu s kojom se želi platiti, a nakon toga treba mobilni uređaj prisloniti na kompatibilnu NFC platformu (kakve će se postavljati u trgovine, restorane, taksije...), kliknuti i transakcija će biti obavljena.

Googleovci kažu da su veliku pažnju posvetili sigurnosti ove usluge te će na početku postojati limit od sto dolara za potrošnju na kartici, kojeg će korisnici naknadno moći sami ukloniti. Ipak, za neku popularizaciju i masovno korištenje ove usluge trebat će proći još neko vrijeme – govori se o razdoblju od kojih pet godina.

Na Mashableu su objasnili koji su najveći problemi koji će pratiti daljnji razvoj ove usluge i njeno širenje među korisnicima.

Prvo je što će trebati jako puno vremena dok većina ili barem veliki broj restorana i trgovačkih lanaca uvede podršku za ovakav oblik plaćanja.

Zatim je problem i u broju telefona koji će imati NFC čip, no već od sljedeće godine možemo očekivati da će sve veći broj uređaja imati podršku za ovu tehnologiju – to su već najavili u Nokiji, a možemo ga očekivati i u novom iPhoneu (ili barem šestom modelu).

Treći razlog nalazi se u tome što potrošači teško mijenjaju svoje navike pa će trebati proći određeni period vremena dok se naviknu da više neće biti potrebno nositi kartice, već će se sve što im treba nalaziti u mobilnom telefonu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene