Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Zagrijavanje prijeti velikom koraljnom grebenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatsko zagrijavanje moglo bi uništiti idućih desetljeća Veliki koraljni greben, najveći živući organizam na svijetu, objavila je Međuvladina skupina stručnjaka zadužena za istraživanje klimatskih promjena (IPCC) u izvješću čije izvatke prenosi australski tisak.

Veliki koraljni greben, najveći koraljni greben na Zemlji, proteže se uz istočnu obalu Australije, na 207.000 km2 i duljini od 2027 km. U tom jedinom živo organizmu vidljivom iz svemira živi više od 500 vrsta koralja najrazličitijih boja i više od 10.000 životinjskih vrsta.

Pročitajte i ovo Ilustracija nevrijeme u Sydneyju Udario ih grom: Četiri osobe pronađene bez svijesti, prevezli ih u bolnicu Slika nije dostupna Znanstvenici strahuju Je li ciklon Yasi oštetio Veliki koraljni greben?

Izbjeljivanje koralja već je počelo na određenim mjestima Velikog koraljnog grebena i ponavljat će se svake godine od 2030., stoji u izvješću koje će biti objavljeno u petak a čije izvatke prenosi australski dnevnik The Age.

Zaključci su to iz poglavlja posvećenog Australiji iz 4. po redu
izvješća IPCC-a, tijela koje su 1988. osnovali Svjetska meteorološka organizacija i Program Ujedinjenih naroda za okoliš, a na zahtjev Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Izbjeljivanje koralja nastupa kada se živi organizmi koji koraljima daju njihove prekrasne boje, umiru, a ostavljaju za sobom samo sadreni skelet koralja.

Do te pojave dolazi zbog porasta temperature mora te zbog kiselih kiša.

Opasnost od klimatskog zagrijavanja Zemlje, a posljedično tome i Velikog koraljnog grebena proučava se već nekoliko godina u Australiji. Vlada razmatra postaviti goleme suncobrane na mjestima koja su najizloženija zagrijavanju, a nakon ispitivanja koje je trajalo dvije godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene