Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Appleu smatraju da Galaxy Tab previše kopira iPad pa su od suda u Njemačkoj zatražili obustavu njegove prodaje u EU


 Prema informacijama koje možemo pročitati na internetu, njemački je sud nakon Appleove tužbe odobrio preliminarnu sudsku zabranu distribucije i prodaje Samsungova Galaxy Taba 10.1 u gotovo cijeloj Europskoj uniji (ta se odluka ne odnosi samo na Nizozemsku).

Vezani članci Poduzetnik Zvonko Zubak Zubak ostao bez 200 milijuna dolara: Sud odbio tužbu u slučaju proturaketnog sustava S 300, proces trajao čak 19 godina Ivan Malenica Sastanak premijera i generala koje tužitelji iz BiH terete za ratni zločin u operaciji Bljesak

Ovog puta problem nije u kršenju softverskih patenata, već kršenju patenta oko dizajna Appleova tableta, a iako je riječ samo o preliminarnoj odluci – koja se može promijeniti i time ukinuti ova zabrana, na The Next Webu upozoravaju da zabrana prodaje i distribucije može potrajati sve dok se u potpunosti ne riješi ovaj slučaj, što može potrajati i dulje od godine dana.

Na ovaj stranici kažu i da je ovu odluku donio njemački sud u Dusseldorfu koji je i inače poznat po brzom rješavanju slučajeva vezanih uz kršenje patenata te po donošenju odluka u korist nositelja patentnih prava – što je i glavni razlog zbog kojeg je Apple tužio Samsung baš u Njemačkoj.

Također, Apple navodno vodi i poseban slučaj protiv Samsunga vezano uz dizajn Galaxy Taba u Nizozemskoj kako bi izborio zabranu njegove prodaje i u toj zemlji, a Jobseova kompanija želi zabraniti njegovu prodaju – ali i prodaju drugih proizvoda iz Galaxy serije i u SAD-u te će sud u toj zemlji svoju odluku donijeti naknadno.

U Appleu su, naravno, zadovoljni ovakvim razvojem situacije te kažu da Samsungovi posljednji proizvodi previše sliče iPhoneu i iPadu, od izgleda hardvera do korisničko sučelja pa čak i pakiranja te su dodali da moraju zaštititi svoje intelektualno vlasništvo.

U Samsungu u svojoj objavi za javnost kažu da su razočarani ovakvom odlukom te će 'odmah reagirati kako bi zaštitili svoje intelektualno vlasništvo u procesima u Njemačkoj, ali i na drugim sudovima diljem svijeta'. Dodaju da je zahtjev za sudskom zabranom zatražen bez njihova znanja, a zabrana je izdana bez ikakvog saslušanja ili prezentacije Samsungovih dokaza.

No, čini se da Samsung nije jedina kompanija koja se našla na udaru zbog navodnog kopiranja dizajna iPada, već je navodno Apple iz istog razloga tužio Motorolu zbog kršenja patenata pri dizajniranju Xooma – i to također na sudu u Dusseldorfu, no još nije poznato da li je zatražio zabranu prodaje ovog tableta u Europi.

Ako zaista dođe do zabrane prodaje i ovog uređaja na tržištu EU-a, Apple više gotovo neće niti imati prave konkurencije na tržištu high-end tableta te će dodatno povećati svoju dominaciju u odnosu na ostale kompanije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju