Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bezbroj puta opjevani vječni snijeg na vrhuncima Kilimandžara mogao bi uskoro biti tek uspomena, po posljednjim podacima objavljenim u ponedjeljak koji iznova upozoravaju na klimatsko zatopljenje.


Ubrzano topljenje planinskih ledenjaka u cijelome svijetu najsigurniji je dokaz porasta temperatura, ocijenili su američki glaciolozi koji su proveli mjerenja na terenu. Oko 85 posto ledene kape koja je 1912. pokrivala Kilimandžaro, 2007. je potpuno nestalo. A 26 posto leda koji je još 2000. stalno pokrivao vrh tog vulkanskog masiva otopilo se sedam godina poslije, kažu te procjene.

Sve rjeđe padaline

Vezani članci Ivan Križanić, direktor HAC-ova Sektora za održavanje Vozače ponovno iznenadilo nevrijeme: U više od polovice prometnih nesreća uzroci su bili neprilagođena brzina i vožnja s ljetnim gumama Katarina Jusić Snijeg i orkanski vjetar stvorili kaos na cestama: Zabilježene brojne nesreće, vozači na jednu stvar i dalje moraju posebno paziti

Premda promjene oblačnog pokrova i sve rjeđe sniježne padaline također nose dio odgovornosti, čini se da su ti čimbenici zadnjih desetljeća manje utjecali od porasta žive u termometrima, ocjenjuju stručnjaci.

Glaciolozi ističu da brzo topljenje leda na Kilimandžaru, planini koja je višestruko simbolična, odgovara onome što se događa na planini Keniji, na lancu Rwenzori u Ugandi i s tropskim ledenjacima u Andama, u Južnoj Americi, i na Himalaji. Zbog postupnog topljenja planinskih ledenjaka milijuni ljudi mogli bi trpjeti oskudicu vode, osobito u siromašnim zemljama koje o njima ovise za natapanje polja i za dobivanje vode za piće. (Hina)