Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Južnoamerička grabežljivica

VIDEO: 'Teror ptica' koja je sijala smrt po J. Americi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili ostatke ogromne ptice grabežljivice visine 1,4 metra, koja je sijala smrt po Južnoj Americi prije šest milijuna godina.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Nazvali su ju andalgalornis steulleti, a ogromna je grabežljivica zanimljiva zbog svojeg enormnog kljuna, nemogućnosti letenja, te jedinstvenoj tehnici lova. naime, ona bi svoj plijen doslovce do smrti iskljucala, piše Guardian.

Njezina taktika bila je zadati vrlo precizne udarce kljunom, kojim bi istovremeno otkidala i komade mesa, te povlačenje na sigurnu udaljenost, nakon čega bi se pripremala za ponavljanje napada. Jednom kad bi ubila svoju žrtvu nemilosrdnim kljucanjem i trganjem mesa, andalgalornis steulleti, koja spada porodici phorusrhacidae, ili 'teror ptica', svoju bi žrtvu ili u cijelosti progutala, ili raskomadala kljunom na zalogaje koje može progutati.

'Obično su koristile svoj savršen vid za kirurški precizne napade. Poput Muhameda Alija, one bi napadale i povlačile se', istaknuo je paleontolog Lawrence Witmer sa sveučilišta Ohio, koautor studije o tim pradavnim grabežljivicama. Znanstveni tim predvođen Federicom Degrangeom iz La Plata muzeja u Argentini, dokučili su način napada šest milijuna godina stare grabežljivice koristeći rentgenske snimke lubanje, koja je pronađena na sjeveru Argentine. Procijenili su i kako je odrasla ptica imala oko 40 kilograma težine.

Jedina slaba točka te grabežljivice bila je profil lubanje, koji je bio podložan rupturama, ako bi ptica pokušala plijen trgati trešnjom glave s jedne na drugu stranu. 'Njihova specijalnost bili su napadi i udarci poput onih sjekirom', istaknuo je Witmer. Znanstvenici vjeruju kako je ta ptica izumrla prije 2,5 milijuna godina i kako su ju klimatske promijene u tom periodu dovele na rub istrebljenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene