Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Infracrveno svemirsko 'oko'

VIDEO: Ovako izgledaju nove zvijezde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 2.000 novih zvijezda otkrio je NASA-in svemirski teleskop Spitzer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastanak zvijezda Sunce je možda imalo zlog brata blizanca koji je prouzročio katastrofu na Zemlji Slika nije dostupna 'Pljusak meteora' Ostanete li večeras budni, ne propustite spektakl na nebu

Zvijezde za koje se dosad nije znalo otkrivene su u regiji svemira koja se zove Sjevernoamerička maglica, a Spitzer je napravio fotografije te maglice u višestrukom spektru, od onog koji normalno ljudsko oko može vidjeti, do infracrvenog.

>> FOTO: Herschel snimio 'rupu' u svemiru

Maglica je dobila ime po sjevernoameričkom kontinentu, jer njezin dio liči na istočnu obalu SAD-a i Meksički zaljev. Kako većinu svijetla zvijezda oblaci maglice odbijaju, za mnoge od njih dosad se nije znalo. Dosad su astrolozi znali za oko 200 zvijezda u tom području, no Spitzerovo 'oko' koje je u infracrvenom spektru prošlo kroz maglicu, otkrilo je još 2.000 novih zvijezda.

'Jedna od stvari koja me toliko uzbuđuje oko ovih fotografija, jest koliko se neke od njih razlikuju od onoga što ljudsko oko može vidjeti', zaključila e Luisa Rebull, astronomkinja koja prati rad teleskopa Spitzer, prenosi Wired. 'Fotografije sa Spitzera otkrivaju bogatstvo detalja o prašini i mladim zvijezdama u toj maglici', dodala je.

Nove fotografije Sjevernoameričke maglice prikazuju zvijezde u svim njihovim stadijima razvoja, od novorođenih, preko mladih pa sve do starih. Astronomi vjeruju kako u maglici postoji i skupina masivnih zvijezda, koje dominiraju maglicom, no one zasad još nisu otkrivene, tako da ta maglica još uvijek zadržava dio mistike oko sebe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene