Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljan problem

VIDEO: Što se to događa sa Suncem?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčeve pjege pojave se i nestanu, a znanstvenici znaju kako se to događa u pravilnim periodima. No, pjege su u novije vrijeme samo počele nestajati. Što se događa sa Suncem?

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Valentino Čolak - 4 Ispriječila se birokracija Herojski čin petorice mještana otkrio potresnu Valentinovu priču: "Očuh me izvadi iz kolica, uzme u naručje i nosi... Bude mi teško"

Stoljećima astronomi bilježe te tamne pjege na Sunčevoj površini i vrijeme njihove pojave. Zahvaljujući njihovoj predanosti, znanstvenici danas znaju kako ti ciklusi pojavljivanja i nestajanja traju oko 11 godina. Ipak, u posljednje dvije godine, pjege su jednostavno počele nestajati, a nove se nisu pojavljivale. 'Takvo što nismo zabilježili u svojem vremenu', zaključio je David Hathaway, fizičar iz NASA-inog svemirskog centra u Huntsvilleu, prenosi New Scientist.

Našu zvijezdu budno promatra čitava armada teleskopa, a ono što oni bilježe, sugerira da se Sunce zapravo možda smanjuje. Ukupni rezultati su nedvojbeni, sa Suncem se nešto događa, samo nitko još ne zna dati odgovor na to pitanje. Najnovije solarne oluje, o kojima se pisalo i koje mogu ugroziti elektroničke sustave na Zemlji, samo daju naglasak na činjenicu da se tim problemom znanost treba ozbiljno pozabaviti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene