Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On line znanost

VIDEO: Što će se dogoditi ako gurnem ruku u sudarač čestica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Nottinghamu osnovalo je posebnu stranicu pod nazivom Sixty Symbols u kojoj na zabavan i jednostavan način objašnjavaju znanstvenu terminologiju.

Njihova publika su, kako objašnjavaju na stranici, svi oni koji su zbunjeni slovima i simbolima iz znanstvenkog žargona. 'Ovdje nije riječ o predavanjima i davanju lekcija, mi samo želimo pomoći ljubiteljima znanosti', stoji na službenoj stranici.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Slika nije dostupna Nasljednik LHC-a Grade novi stroj zbog informacija iz svemira?

U izradi stranice sudjeluju svi postavljajući pitanja na koja odgovaraju ugledni znanstvenici. Tako je jedan od posjetitelja  pitao što bi se dogodilo kada bi ruku stavio pod LHC, odnosno najveći sudarač čestica na svijetu koji proizvodi visokoenergetske zrake.

U LHC-u se događa 600 milijuna sudara u sekundi proizvodeći energiju od 300 MJ. Trojica znanstvenika pokušavaju odgovoriti na zadano pitanje. Jedan od njih tvrdi da ne bi osjetili ništa, drugi predviđa automatsku smrt, a treći je uvjeren kako bi osoba koja bi to uradila osjetila stotine milijardi trnaca.

Veliko zanimanje amaterskih znanstvenika pobudilo je i pitanje o paradoksu Schroedingerove mačke. To je, naime, zamišljeni eksperiment koji se ne može izvesti. Dobio je ime po znanstveniku Erwinu Schreoedingeru koji se za objašnjenje ideje o dva istodobna stanja kao apsurda poslužio mačkom i radioaktivnim materijalom.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene