Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boston Dynamics, tvrtka koja se bavi robotikom i čije se sjedište nalazi u saveznoj državi Massachusetts, dobila je unosan ugovor s američkom vojskom, preko agencije Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency), za razvoj i proizvodnju njihovog robota, jednostavno nazvanog Precision Urban Hopper, ili Precizni Gradski Skakač.


Posebnost ovog robota na četiri kotača, veličine kutije za cipele, nije njegov izgled, već njegova jedinstvena sposobnost da preskače prepreke više od sedam i pol metara. Na internetu je objavljena i snimka, u kojoj se može vidjeti taj isti robot kako preskače vrlo visoku ogradu, a ako se pitate kako je to moguće, odgovor je jednostavan. U sebi ima ugrađenu 'nogu', koja se pokreće pneumatski i daje mu jedinstvenu sposobnost svladavanja urbanih prepreka, poput zidova, ograda, nagomilanog materijala i barikada.

Vezani članci Slika nije dostupna STRAH I TREPET ZA MORNARICE SVIJETA Amerikanci testiraju 'ubojicu podmornica' Slika nije dostupna HITNO IM TREBA MLAZNI MOTOR BUDUĆNOSTI Spremni su izdvojiti 2 milijuna dolara

Prednosti kretanja tog robota uočila je i američka vojska te je odlučila spomenutoj tvrtki dati ugovor za njegovu proizvodnju u vojne svrhe. Precision Urban Hopper s jednim punjenjem baterija može preskočiti i do 30 različitih prepreka, koje su 40 do 60 puta veće od njega samog. Navodi ga se putem GPS-a, vrlo je lagan i primjenjiv. Ipak, njegovi proizvođači moraju se suočiti s još mnogim izazovima u njegovom usavršavanju, poput, doskoka bez višestrukog odskakanja te kontrolom visine skoka s različite površine tla, poput asfalta ili zemlje.

'Precizni Gradski Skakač je dio naših nastojanja da poboljšamo sposobnosti naših vojnika i specijalnih postrojbi na terenu, pogotovo u borbama u urbanim sredinama, dajući im na taj način dodatne opcije za djelovanje u takvoj sredini', rekao je John Salton, menadžer razvojnog programa Precision Urban Hoppera. Marc Raibert iz Boston Dynamicsa, na to je rekao kako je njegova tvrtka oduševljena što može raditi na vojnom projektu i pomoći američkim trupama na terenu, s jednim ovako potencijalno upotrebljivim robotom.