Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Nova vojna igračka

VIDEO: Robot koji preskače ogradu od 7,5 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boston Dynamics, tvrtka koja se bavi robotikom i čije se sjedište nalazi u saveznoj državi Massachusetts, dobila je unosan ugovor s američkom vojskom, preko agencije Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency), za razvoj i proizvodnju njihovog robota, jednostavno nazvanog Precision Urban Hopper, ili Precizni Gradski Skakač.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 KS Najgora kineska kopija ikada? Slika nije dostupna Zastrašujuća otkrića Ljudskom rodu prijeti oružje još strašnije od nuklearnog

Posebnost ovog robota na četiri kotača, veličine kutije za cipele, nije njegov izgled, već njegova jedinstvena sposobnost da preskače prepreke više od sedam i pol metara. Na internetu je objavljena i snimka, u kojoj se može vidjeti taj isti robot kako preskače vrlo visoku ogradu, a ako se pitate kako je to moguće, odgovor je jednostavan. U sebi ima ugrađenu 'nogu', koja se pokreće pneumatski i daje mu jedinstvenu sposobnost svladavanja urbanih prepreka, poput zidova, ograda, nagomilanog materijala i barikada.

Prednosti kretanja tog robota uočila je i američka vojska te je odlučila spomenutoj tvrtki dati ugovor za njegovu proizvodnju u vojne svrhe. Precision Urban Hopper s jednim punjenjem baterija može preskočiti i do 30 različitih prepreka, koje su 40 do 60 puta veće od njega samog. Navodi ga se putem GPS-a, vrlo je lagan i primjenjiv. Ipak, njegovi proizvođači moraju se suočiti s još mnogim izazovima u njegovom usavršavanju, poput, doskoka bez višestrukog odskakanja te kontrolom visine skoka s različite površine tla, poput asfalta ili zemlje.

'Precizni Gradski Skakač je dio naših nastojanja da poboljšamo sposobnosti naših vojnika i specijalnih postrojbi na terenu, pogotovo u borbama u urbanim sredinama, dajući im na taj način dodatne opcije za djelovanje u takvoj sredini', rekao je John Salton, menadžer razvojnog programa Precision Urban Hoppera. Marc Raibert iz Boston Dynamicsa, na to je rekao kako je njegova tvrtka oduševljena što može raditi na vojnom projektu i pomoći američkim trupama na terenu, s jednim ovako potencijalno upotrebljivim robotom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene